29. díl - Kazuistika:
Exekuce na příbuzného může ohrozit váš majetek


05. 07. 2018  05:46     Asociace občanských poraden     komentáře (0)

Výchozí situace:Poradnu telefonicky kontaktovala klientka, která se obává, aby jí na základě exekuce syna nebyl zabaven její majetek.

29. díl - Kazuistika: Exekuce na příbuzného může ohrozit váš majetek




Popis problému, zakázka:

Klientka má jednoho dospělého syna, který má v jejím bytě hlášen trvalý pobyt, ale již dlouho dobu žije u své přítelkyně a v bytě matky nemá žádný majetek. Klientka našla ve své schránce již několikrát dopis od exekutora adresovaný synovi, na pevnou telefonní linku jí také často exekutor volá a snaží se od ní zjistit informace o synovi. Klientka se obává, že by mohl do jejího bytu přijít exekutor a zabavit jí majetek. Klientka by chtěla podat žádost na zrušení trvalého pobytu syna na její adrese.

Intervence, možnosti řešení:

Klientka byla informována o tom, jak je možné synovi zrušit trvalou adresu v jejím bytě. Zrušení údaje o místu trvalého pobytu upravuje zákon o evidenci obyvatel, dle kterého je to možné například, když dané osobě zaniklo užívací právo k objektu nebo osoba tento objekt neužívá, což vystihuje situaci syna klientky. Klientka je vlastníkem bytu a může na příslušném obecním úřadu podat žádost na zrušení trvalého pobytu syna. Její syn bude vyzván, aby se jednání účastnil, pokud by se zrušením nesouhlasil, musela by klientka úřadu předložit důkazy o tom, že v bytě nežije.

Klientka byla zároveň upozorněna na to, že trvalý pobyt je pouze evidenčním údajem. V případě exekuce sice exekutor nejprve hledá dlužníka na adrese trvalého pobytu, více důležité je ovšem místo pobytu dlužníka, kde má uloženy své movité věci, které mohou být exekučně postiženy.  

Klientka by měla vracet synovy dopisy na poštu a nepřebírat je. V případě, kdy se na ní telefonicky nebo písemně obrátí exekutor, je nutné ho informovat, že syn v jejím bytě nepřebývá a sdělit mu, že již podala žádost o zrušení trvalého pobytu, případně kopií dané písemnosti doložit, že žádost byla na úřadě podána a probíhá řízení.

Pokud by i přesto došlo k tomu, že by v bytě byl proveden exekutorem soupis movitého majetku dlužníka (tedy syna klientky), měla by mít klientka připraveny doklady, které svědčí o tom, že je vlastníkem daných věcí např. účtenky od nákupu, fotografie dokládající její vlastnictví, svědectví dalších osob. V případě zabavení jejího majetku při exekuci, může do 30 dnů ode dne, kdy se dozvěděla o soupisu věcí, podat k danému exekutorovi návrh na vyškrtnutí věci ze soupisu a doložit vlastnictví dané věci. Pokud by exekutor tomuto návrhu nevyhověl, může do 30 dnů od doručení rozhodnutí, podat žalobu na vyloučení věci ze soupisu movitých věcí.

Klientce byla poskytnuta emocionální podpora v nelehké životní fázi a bylo jí nabídnuto opět se obrátit na některou z občanských poraden, pokud by potřebovala další radu a pomoc.

Prognóza:

Klientka se aktivně snaží ochránit svůj majetek před exekucemi syna a lze tedy předpokládat, že ve své snaze bude úspěšná.

Zpětná vazba:

Klientka doposud neposkytla zpětnou vazbu.

Citovaná literatura, zdroje:

Exekuční řád, Občanský soudní řád

www.dluhovylabyrint.cz

www.ekcr.cz



29. díl - Kazuistika: Exekuce na příbuzného může ohrozit váš majetek

Diskutovat (0)