7. díl - Kazuistika:
Exekuce se nevyhýbají ani penzistům


19. 04. 2018  00:12     Asociace občanských poraden     komentáře (0)

Výchozí situace: OBČANSKOU PORADNU Karviná navštívil zájemce o službu v březnu 2017. Ke své situaci uvedl, že dluží Providentu, Fajn půjčce a několika exekutorům na nákladech za provedení exekuce. Aktuální výše jeho dluhů je 80000 Kč.

7. díl - Kazuistika: Exekuce se nevyhýbají ani penzistům




Dále sděluje, že je ve starobním důchodu, který pobírá ve výši 14600 Kč. Žije sám v nájemním bytě, poplatky za služby a elektřinu hradí ve výši 4520 Kč. Již navštívil právníka, který požadoval za právní úkon ve věci oddlužení částku 5000 Kč. Rovněž jej odkázal do občanské poradny. Důvodem bylo, že nedisponuje finanční hotovostí.

Zájemce se potřebuje zorientovat v problematice oddlužení. Zároveň potřebuje zjistit, zda by mohl institut oddlužení využít pro řešení své situace.

Intervence:

Internet – insolvencni-zákon.justice.cz

Uživateli jsou poskytnuty souhrnné informace k problematice oddlužení, které jsou zveřejněny na uvedené internetové stránce.

Na kalkulátoru splátek pro oddlužení plněním splátkového kalendáře je uživateli proveden orientační propočet splátek a nezabavitelného minima v rámci insolvence. Propočtem bylo zjištěno, že uživatel může tento institut využít pro řešení své situace.

www.financnitisen.cz

Uživateli je poskytnut kontakt na Poradnu při finanční tísni v Ostravě. Je informován, že pro konzultaci v této poradně je potřebné, aby měl přehled o stavu svých dluhů -  věděl komu dluží, znal aktuální výši dluhů a měl přehled o tom, v jaké fázi se dluhy nacházejí. Dále je srozuměn s tím, že do poradny je potřebné předem si sjednat schůzku – telefonicky nebo komunikací přes e-mail.

Možnosti řešení:

V závěru konzultace poradkyně s uživatelem prošla naskýtající se možnosti po jednotlivých krocích:

  • Uživatel může pro sepsání návrhu na povolení oddlužení kontaktovat Poradnu při finanční tísni v Ostravě, k jednání v poradně je potřebné se předem objednat.
  • V případě potřeby může uživatel opakovaně navštívit občanskou poradnu.

Prognóza:

Využije-li uživatel poskytnuté informace k oddlužení a bude-li dále kontaktovat Poradnu při finanční tísni v Ostravě za účelem sepsání návrhu na povolení oddlužení, může se úspěšně zbavit svých dluhů.

Zpětná vazba:

Uživatel vyčká na výplatu starobního důchodu, aby měl na uhrazení cestovních nákladů k návštěvě Poradny při finanční tísni v Ostravě. Do poradny zatelefonuje a sjedná si termín pro osobní schůzku. Pokud to bude pro řešení situace potřebné, opakovaně navštíví občanskou poradnu.

Citované zdroje:

www.financnitisen.cz

Internet – insolvencni-zákon.justice.cz



7. díl - Kazuistika: Exekuce se nevyhýbají ani penzistům

Diskutovat (0)