Češi chtějí vylepšovat své bydlení, polovina domácností chystá rekonstrukci


07. 06. 2016  14:36          komentáře (0)

Zastaralý bytový fond stále trápí velkou část české populace. Téměř polovina domácností proto chystá rekonstrukci svého bytu či domu. Náklady na rekonstrukci zpravidla zvládnou pokrýt ze svých úspor. Pokud úspory nestačí, nejčastější volbou je úvěr od stavební spořitelny, vyplývá z aktuálního průzkumu IBRS.

Češi chtějí vylepšovat své bydlení, polovina domácností chystá rekonstrukci




České domácnosti chtějí ve velkém vylepšovat své stávající bydlení. Z aktuálního průzkumu IBRS pro Českomoravskou stavební spořitelnu (ČMSS) vyplývá, že téměř polovina (45 %) dotázaných chystá rekonstrukci svého bytu nebo domu. „Bytový fond v České republice je stále zastaralý, obyvatelé České republiky přitom chtějí svá bydlení vylepšovat. Pro rekonstrukce
a modernizace je tady obrovský prostor, v nejbližších letech bude své bydlení zvelebovat více než milion českých domácností,“
uvedl předseda představenstva Českomoravské stavební spořitelny Vladimír Staňura.

 

„Nejčastěji lidé rekonstruují koupelny a kuchyně,“ dodal s tím, že v 71 procentech případů lidé rekonstrukci financují s pomocí svých naspořených prostředků.  Pokud se rozhodnou pro úvěr, nejčastěji volí půjčku od stavební spořitelny, kterou by si vybralo 30 % dotázaných. „Náklady na rekonstrukce se zpravidla pohybují v řádu stovek tisíc korun, zhruba do půl milionu. Pro takovou částku je složitější získat výhodnou hypotéku, navíc je nutná zástava nemovitosti. Naopak průměrné výše spotřebitelských úvěrů se pohybují kolem 100 tisíc korun. Proto klienti nejčastěji volí úvěr od stavební spořitelny, kde získají nejnižší úrokové sazby v historii a navíc nemusejí dávat nemovitost do zástavy,“ vysvětlil Vladimír Staňura.

 

Oproti 30 % zájemců o úvěr od stavební spořitelny by spotřebitelský úvěr na rekonstrukci zvolilo 16 % dotázaných, hypotéku 15 % domácností, 13 % by si vypomohlo půjčkou od rodiny či přátel.

 

Obyvatelé České republiky rovněž myslí na bezpečnost a při půjčce na bydlení stále častěji uvažují o pojištění. Téměř třetina lidí by si současně sjednala pojištění stavby či domácnosti
a zájem mají i o pojištění úvěru pro případ dlouhodobé pracovní neschopnosti, ztráty zaměstnání či pro případ smrti. Nějakou formu pojistného produktu by zvažovalo 58 % dotázaných.

 

Průzkum realizovala výzkumná agentura IBRS v květnu 2016 na vzorku 1000 respondentů.



Češi chtějí vylepšovat své bydlení, polovina domácností chystá rekonstrukci

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16585391248

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,1530
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4390
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8215
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3325
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,6725
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0539
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více