1. reality test spořicích účtů po září 2012 - u koho se spoří nejlépe?


05. 10. 2012  12:34     Vilém Nacher (BP.com)     komentáře (4)

V rámci našeho 1. reality testu spořicích účtů přinášíme zářijové výsledky. Tento měsíc byl výjimečný tím, že byl již třetím měsícem v našem Testu, ve kterém se provedlo připsání úroků u těch bankovních ústavů, které připisují úroky čtvrtletně.





Čtvrtletní zúčtování úroků mají tyto banky: ČSOB, ING, KB, UniCredit Bank a Volksbank. U těchto bank je třeba při porovnání výše úroků přepočítat hodnoty ve sloupci ú. reálný na měsíční bázi, tedy:

  • ČSOB: 2,17:3=0,72%
  • ING: 5,34:3=1,78%
  • KB: 1,73:3=0,57 % (zde je základ pro výpočet úroků ponížen o náklady na BÚ, tedy o Kč 68,00 za každý měsíc)
  • UCB:7,63:3=2,54
  • Volksbank:4,06:3=1,34
 .

Z uvedených propočtů je tedy zřejmé, že i tyto banky (podobně jako i banky ostatní), připsaly úroky ve správné výši (viz tabulka níže).

Nyní k jednotlivým bankám:

Citibank - v tomto měsíci jsme z našeho I. reality testu vyřadili již druhou banku, tentokrát Citibank. Hlavním důvodem bylo překonání hranice 0 Kč u připsaných úroků, jinými slovy, že se současná hodnota zůstatku na spořicím účtu dostala pod hodnotu původního vkladu (Kč 130 000,00), a to i přes řádné připisování úroků, které však svou výší nemohly tento negativní trend zvrátit. V takovém případě nemá tedy smysl v reálném světě držet spořicí účet. A jak k tomu vlastně došlo?

Citibank má jako jedna z mála bank propojený spořicí účet s běžným, jinými slovy, u této banky nelze založit spořicí účet samostatně bez účtu běžného. Ten je ovšem zpoplatněn (pokud klient nesplní jednu ze dvou podmínek – průměrný zůstatek vyšší než 250 tisíc Kč na jakémkoliv účtu u Citibank nebo průměrný měsíční příjem vyšší než 25 tisíc Kč). Citibank tak viditelně směřuje svoji strategii při oslovování zákazníků na aktivní klienty, kteří nenechávají své úspory pouze ležet na spořicím účtu, ale navíc, vedle toho, aktivně pracují i se svým běžným účtem (posílají tam svůj příjem). Tato kombinace klientům umožní při součtu příchozích plateb v daném měsíci minimálně 25 tisíc Kč vedení běžného (a tedy i spořicího účtu) zdarma. Jelikož předmětem našeho testu nebyl a není průzkum běžného účtu a ani naše úložka nepřevýšila výše zmíněnou hranici, poplatek za běžný účet postupně snižoval hodnotu zůstatku spořicího účtu až do fáze, kdy poplatky převýšily připsané úroky, což se stalo v minulém měsíci (srpen 2012). Protože výše uvedené podmínky banky pro bezplatné vedení běžného účtu nemůžeme v našem testu splnit, spořicí účet se tím stal pro nás jako klienta banky nevýhodným, a proto jsme se rozhodli Citibank z reality testu právě v této fázi vyřadit. Podobně jsme vyřadili (byť z jiného důvodu) v březnu letošního roku Raiffeisenbank. Tuto skutečnost jsme oznámili Citibank v polovině září.

Jelikož jsme se už na počátku rozhodli darovat peníze získané z úroků ze spořicích účtů našeho reality testu na dobročinné účely, dohodli jsme s bankou, že i přesto, že z reality testu spořicích účtů byla vyřazena, přispěje banka po jeho skončení takovou částkou, která by odpovídala celoročně připsanému úroku na jejím spořicím účtu klienta, který by jej aktivně využíval spolu s běžným účtem.

.

Níže uvedená tabulka ukazuje jako vždy detaily pohybů na účtech sledovaných bank (tabulka je uvedena také v příloze)



1. reality test spořicích účtů po září 2012 - u koho se spoří nejlépe?

georgekennethloaninvestment@gmail.com
Všimněte si všem .. Potřebujete financování? Potřebujete půjčku pro vaše podnikání nebo osobní potře...
Re: Re: příloha je kde?
Co čekáte za výkon v pátek po obědě. Asi pospíchal domu. On to v pondělí předělá a přílohu přidá. Že...
Re: příloha je kde?
Naprostý souhlas. Protože uložit v takovémhle mizerném rolišení obrázek s tabulkou, navíc ještě ve f...
příloha je kde?
Jednak odkaz na přílohu jsem nenašel a za druhé, autor článku by si měl trochu procvičit práci s dok...
Diskutovat (4)


Vstřícná banka

Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor