Češi a dovolené 2016:
Vybíráme podle bezpečnosti, nejčastěji zůstáváme v ČR a SR


15. 09. 2016  11:40          komentáře (0)

Bezpečnostní situace ve světě dramaticky ovlivnila rozhodování osmi z deseti Čechů při plánování letošních dovolených. Každý druhý Čech raději strávil dovolenou v tuzemsku nebo na Slovensku a necelá třetina lidí do zemí aktuálně pokládaných za rizikové záměrně necestovala. Nejobávanějšími destinacemi jsou přitom Istanbul, turecká riviéra, Tel Aviv či Hurghada. Čtvrtina Čechů dovolenou letos vůbec neplánuje. Nejčastějším důvodem je přitom nedostatek financí a času. Vyplynulo to z průzkumu Equa bank, který byl realizován na začátku letošního září.

Češi a dovolené 2016: Vybíráme podle bezpečnosti, nejčastěji zůstáváme v ČR a SR




Téměř dvě třetiny Čechů (62 %) již mají letošní dovolenou za sebou. V průměru jsme za ní utratili, stejně jako loni, 14 900 Kč. Na dovolenou jsme se nejčastěji letos vypravili na vlastní pěst (56 %), nebo se přidali ke známým (17 %). Služeb cestovních kanceláří využila jen pětina Čechů, z toho si vybralo zájezd last minute jen 9 % dotazovaných. Ubytovaní jsme přitom byli nejčastěji v apartmánech (21 %), či v pronajatém domě (17 %), 14 % dotázaných strávilo dovolenou ve 3* hotelu. 

„Ačkoliv Češi letos vybírali dovolené především podle bezpečnostní situace ve světě, investovali do nich stejné peníze, jako loni, a to i přesto, že se nakonec rozhodli zůstat třeba v tuzemsku. Šest z deseti Čechů spořilo na dovolenou pravidelně v průběhu celého roku, zhruba třetina pak hradila dovolenou z jedné výplaty. Je také patrné, že Češi jsou v zadlužování stále zodpovědnější.  Dovolenou na úvěr si pořizuje jen malé procento Čechů. Většina z nich využívá úvěry na zboží dlouhodobé spotřeby, což považujeme za rozumné a zodpovědné,“ říká Jakub Pavel, ředitel retailového bankovnictví Equa bank. 

Na dovolenou nejčastěji jezdíme na týden (31 %). Čtvrtina Čechů si nedopřeje dovolenou delší než 5 dní, pětina z nás naopak jezdí na dovolenou na 10 nebo i na 14 dní. Delší dovolenou než dva týdny si už dopřávají jen pouhá 3 % Čechů. 

Dvě třetiny Čechů také preferuje častější a levnější dovolené. Proto si 64 % z nich ještě letos dopřejí další dovolenou, a to během podzimu, nebo koncem roku během vánočních svátků. 

graf.PNG

 

 



Češi a dovolené 2016: Vybíráme podle bezpečnosti, nejčastěji zůstáváme v ČR a SR

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16587803920

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,1530
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4390
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8215
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3325
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,6725
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0539
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více