Právní poradna BP - Bez výslovného svolení manžela svůj byt neprodáte


12. 08. 2015  00:30     Miroslav Zeman     komentáře (0)

STŘEDEČNÍ SERIÁL - PRÁVNÍ PORADNA SERVERU BANKOVNÍ POPLATKY: Čtenář se ptá, zda může prodat byt ve svém výlučném vlastnictví ve chvíli, kdy se hodlá rozvést a chce se přestěhovat jinam. Má právo byt ve kterém s manželkou a dětmi žijí? ČTĚTE VÍCE!

Právní poradna BP - Bez výslovného svolení manžela svůj byt neprodáte




Nový občanský zákoník vnesl do problematiky úplně nová pravidla. Zatímco dříve si mohl jeden z manželů s vlastním majetkem bez omezení nakládat, nyní to možné není. Pokud rodina užívá byt ve vlastnictví jednoho z manželů, nemůže tento manžel bez následků rodinu vystěhovat, nebo byt prodat či pronajmout. Výjimkou je případ, kdy s tím druhý manžel vysloví souhlas.

Dotaz čtenáře:

Uvažuji o rozvodu s manželkou. Už mě to nebaví. Bydlí v mém vlastním bytě, na nic nepřispívá a všechno musím platit já, a to včetně jídla a oblečení pro děti. Manželka přitom neprojevuje kapku vděčnosti a myslí si, že je všechno samozřejmé a povinnosti mám jen já a nikoliv ona. Rozhodl jsem se byt ve kterém bydlíme prodat, abych se manželky zbavil a mohl začít nový život. Chci se tedy zeptat, zda může byt, který jsem koupil já, před manželstvím, jen za své vlastní peníze a jsem tedy i v katatru zapsaný jako jediný majitel, prodat? Po prodeji by se samozřejmě musela manželka vystěhovat a já bych si s dětmi koupil byt nový, lepší a větší. Tedy budu usilovat i o svěření dětí do mé péče. Prvním krokem pro nějž sem se ale už rozhodl, je prodej tohoto bytu, který nemám rád, a který mě pořád nějak svazuje s manželkou.

Odpověď právníka:

Dobrý den, nevím zda Vás nezklamu, ale asi budete muset své neoblomné rozhodnutí změnit. Převod bytu bez souhlasu manželky by pro Vás totiž byl velmi riskantní a s největší pravděpodobností by tato situace poškodila i nového vlastníka, který by se mohl po Vás dožadovat náhrady škody. Převod bytu v němž manželka s dětmi bydlí by byl totiž relativně neplatný a manželka by se mohla neplatnosti úspěšně dovolávat. Navíc by vůbec nebyla povinna ani po prodeji byt opustit. Tedy ani Vy by jste nemohl ji k opuštění bytu jakkoliv donutit, protože by jste nebyl v právu. Nový občanský zákoník jasně stanoví, že byt v němž má rodina společné bydliště, nemůže jeden z manželů bez výslovného, písemného souhlasu prodat, a to ani v případě, kdy je tento byt či dům v jeho výlučném vlastnictví. Pokud by k prodeji skutečně došlo, může se druhý manžel domáhat neplatnosti úkonu. Tím by došlo k velkému problému, protože kupujícímu by zcela jistě vznikly anulováním převodu velké škody a Vy by jste se mohl dostat do neřešitelného problému. Proto doporučuji věc ještě pořádně zvážit a vyžádat si souhlas manželky, nebo věc řešit až po řádném rozvodu manželství.

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ DOTAZY A ODPOVĚDI V NAŠÍ PORADNĚ NALEZNETE ZDE!



Právní poradna BP - Bez výslovného svolení manžela svůj byt neprodáte

Diskutovat (0)