Právní poradna BP:
Sledujte RPSN také u půjček na auto


18. 12. 2019  00:50     Miroslav Zeman     komentáře (0)

STŘEDEČNÍ SERIÁL - PRÁVNÍ PORADNA SERVERU BANKOVNÍ POPLATKY: Čtenář si se zpožděním sleduje na nevýhodnost půjčku kterou uzavřel v autobazaru se splátkovou společností. Až po poradě si totiž všiml vysoké RPSN, kterou splátková společnost uplatňuje. ČTĚTE DÁLE!

Právní poradna BP: Sledujte RPSN také u půjček na auto




Výše RPSN totiž činí velmi vysokých 21 procent. Čtenář si však bohužel všímal pouze zavádějícího a nedostatečného údaje o úrokové sazbě, která činila velmi solidních 13 procent. U své banky by přitom čtenář získal půjčku s RPSN ve výši pouze 14,5 procenta a to při stejné úrokové sazbě. Jak je možné, že banka i splátková společnost u autobazaru nabízí stejnou výši úrokových sazeb, ale přitom mají až šesti procentní rozdíl v RPSN?


Dotaz čtenáře:

Dobrý den, objevili jsme v autobazaru nádherné auto, které jsme prostě půl roku hledali. Nemohli jsme si ho tedy nechat ujít. O auto přitom projevovalo zájem mnohem více lidí, proto jsme přistoupili na prodej našeho starého auta na protiúčet a zbytek financovali půjčkou přímo na místě. Zdálo se nám to praktické, když nám půjčku vyřídí přímo autobazar. Dali nám vše přečíst, i když se tyto věci na místě moc dobře nestudují. Všiml jsem si docela dobrého úroku 13 procent a také výše splátek, které by jsme každý měsíc vždy nějak dali dohromady. Půjčka schválena, auto naše! Když jsem si po nějaké době pročítal smlouvu a různé články o úvěrech na internetu, zjistil jsem, že máme ve smlouvě velmi vysokou sazbu RPSN, která je důležitější než úroková sazba. Porovnal jsem RPSN s bankami a zjistil sem, že je výrazně vyšší, a to vše máme promítnuto do vysokých splátek. Jak je možné, a do teď to nechápu, že jak společnost na splátky, která nabízí úrok 13 procent, tak i banka, mají srovnatelnou úrokovou sazbu, ale RPSN má přitom splátkovka skoro o šestr procent vyšší? Není to podvod?

Odpověď právníka:

Dobrý den, o podvod se určitě nejedná. Měl jste možnost si smlouvu na místě přečíst, případně ji nepodepisovat do doby, než si smlouvu důkladně prostudujete nebo zkonzultujete s právníkem. Ta primární chyba je tudíž na vaší straně. Rozhodně je třeba při každé, ať už jakékoliv, nabídce půjčky porovnat si její parametry třeba na internetu s jinými nabídkami, například i u bank. Zjistili byste tak, že například u nabídky splátkové kanceláře s takto vysokým RPSN budete hradit splátku 6500 korun, zatímco u banky byste hradili například o 1700 korun méně za stejné období splácení. Rozdíl v RPSN je dán tím, že splátková společnost do různých poplatků a administrativních nákladů započítává velmi vysokou provizi autoservisu, která činí i několik desítek tisíc korun. To samozřejmě zaplatí zákazník, resp. klient. Tuto částku přitom u banky neplatíte, protože k tomu není důvod. Jen za to, že jste využili ten luxus a sjednali si půjčku na místě, přímo v autobazaru, nyní budete hradit téměř dvacet tisíc korun ročně navíc, kvůli velmi vysoké hodnotě RPSN. 

Pokud jste úvěr sjednali před méně než čtrnácti dny, máte ještě možnost, bez udání důvodu, od smlouvy o půjčce odstoupit. Pokud už tato doba uplynula, budete muset platit nebo půjčku případně refinancovat jiným, výhodnějším úvěrem.


DALŠÍ ZAJÍMAVÉ DOTAZY A ODPOVĚDI NAŠEHO PRÁVNÍKA NALEZNETE ZDE!



Právní poradna BP: Sledujte RPSN také u půjček na auto

Diskutovat (0)


Vstřícná banka

Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor