Desatero začínajícího investora / začínající investorky


24. 05. 2016  14:06          komentáře (1)

Chcete zbohatnout, ale peníze se zatím kutálejí spíše směrem od vás než k vám? Možná se vám podaří najít zámožného „sponzora“, kde ale vzít jistotu, že vás bude podporovat celý život? Zkuste se raději zabezpečit sami a začněte investovat.  

Desatero začínajícího investora / začínající investorky




1.            Začít můžete i s Masarykem
Do řady podílových fondů na českém trhu vám pro začátek stačí jednou vložit bankovku s T. G. Masarykem, tedy 5 000 korun. Když se vám ve světě zhodnocování vašich financí zalíbí, můžete do zvoleného fondu přidávat částky od 500 korun měsíčně. I malá, zato pravidelná investice vás může za pár let příjemně překvapit zajímavým zhodnocením.


 
2.            Investováním vyděláte více než jinde
V dnešní době nízkých úrokových sazeb vám investice do podílových fondů umožňují získat daleko vyšší výnos než třeba spořicí účty nebo termínované vklady. Investování vám nabízí zajímavý způsob, jak se můžete začít podílet na ziscích z úspěchů kapitálových trhů.


 
3.            Sami si určete, jak velké riziko snesete
Rizika na vás v životě číhají všude – doma, v práci, v autě i na ulici. To si ale ne vždy uvědomujeme. Ani v investicích se riziku nevyhnete, můžete ale ovlivnit jeho míru a mít ho pod kontrolou. Obecně platí, že čím větší riziko podstupujete, tím vyššího výnosu můžete ve finále docílit.


 
4.            Zkuste být trpěliví
Když už se rozhodnete investovat, vyšší výnos z vámi vložených finančních prostředků můžete získat, když si stanovíte delší investiční horizont, třeba na pět deset let. Splnit si tím můžete třeba sen o exotické dovolené, nebo o koupi nového auta. A když si chcete přilepšit až na penzi? Nebojte se investovat v časovém horizontu 15 či klidně 20 let.


 
5.            Vybírat můžete z široké nabídky
U většiny bank či investičních společností si můžete vybrat z pestré palety podílových fondů, které mají pokaždé jiné složení a liší se výší rizika, délkou investice, ale i hodnotou výsledného výnosu. Skupina ČSOB například hraje na českém trhu prim v oblasti produktů s určitým stupněm ochrany. Navíc vám dává na výběr i z fondů smíšených, akciových, dluhopisových či fondů peněžního trhu, případně alternativních investic.


 
 
6.            Nevsázejte vše na jedno eso
Jestliže máte k dispozici volné finanční prostředky, zkuste je rozdělit do více finančních nástrojů. Nechte si dostatečnou finanční rezervu v hodnotě šestinásobku svých měsíčních výdajů pro nečekané finanční výdaje na spořicím účtu, spořte si na penzi, apod. Své investice si také rozložte do více než jednoho z podílových fondů.


 
7.            O zisk se nemusíte dělit ani se státem, ani s příbuznými
Nespornou výhodou investování je, že dosažené výnosy nemusíte podle platných právních předpisů po třech letech danit. Když se rozhodnete jít cestou investičního životního pojištění, můžete si z důvodu bezproblémového dědictví vložených prostředků sami vybrat tzv. obmyšlenou osobu. Když navíc splníte zákonem stanovené podmínky, můžete si snížit daňový základ až o 12 000 korun ročně.


 
8.            Poraďte se specialistou
Jsou pro vás investice zatím neprobádaným územím? Zajděte nejlépe za svým investičním poradcem či osobním bankéřem. Zjistit, zda jste spíše opatrný, nebo odvážnější investor ale můžete na každé pobočce ČSOB. Na základě vyplněného investičního dotazníku vám doporučíme vhodnou investiční strategii, případně vám pomůžeme sestavit takzvané investiční portfolio, které vám padne jako na míru ušitý oblek.


 
9.            Vyzkoušejte si investice bez vstupního poplatku
Jestliže se chystáte vstoupit do světa investic vůbec poprvé, v rámci akce ČSOB Investiční rozjezd vám odpustíme vstupní poplatek a ještě získáte 1 000 korun. Podrobná pravidla a podmínky akce naleznete na www.csob.cz/prvoinvestori


 
10.         Buďte „in“

Časy, kdy ležely naše peníze na vkladních knížkách, jsou dávno pryč. Jestliže už využíváte základní finanční nástroje, které dokážou zhodnocovat vaše finance, přeřaďte na vyšší rychlostní stupeň a začněte investovat. 



Desatero začínajícího investora / začínající investorky

investice
Dobrý den, hezký článek. Jen si myslím, že investovat v podobě investičního kapitálového pojištěn...
Diskutovat (1)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16628677616

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,1670
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4820
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8250
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3780
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,7300
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4150
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0573
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více