EXKLUZIVNĚ VYSVĚTLUJEME:
FIO banka poplatek za platbu kartou nezavádí!


29. 10. 2011  11:23     ar     komentáře (2)

Na naši redakci se nezávisle na sobě obrátili tři čtenáři, kteří nás „upozornili“ na potenciální mediální bombu. FIO banka, tedy ústav, který se svou kritikou zbytečných poplatků nijak netají, prý s účinností nového sazebníku zavádí nový bankovní poplatek. A ne ledajaký – za platbu kartou u tuzemských obchodníků. Bomba? Sotva… Naštěstí pro klienty to není pravda – žádný takový poplatek banka nezavádí ani zavádět nebude.





Chybný výklad – o české karty nejde

Bylo by to velmi paradoxní. Pro banky jsou bezhotovostní platby z účtu klienta výhodné, jelikož nemají takové náklady na správu hotovosti (doplňování bankomatů, výměna opotřebovaných bankovek s ČNB, hotovostní operace na přepážkách…). Již z tohoto důvodu bylo možné usuzovat, že se žádné zpoplatnění plateb kartou nechystá. „Fio banka u karet vydávaných v ČR platby kartou nikdy nezpoplatňovala a zpoplatňovat nebude,“ potvrdil nám mluvčí banky Ján Franek. „Poplatek je účtován u karet vydávaných na Slovensku, jde o promítnutí podmínek vydavatele karet do našeho ceníku,“ dodal Franek.

Poplatek – pro karty z cizích zemí

O tom svědčí i informace v sazebníku banky, kde stojí následující: "Poplatky uvedené v Kč se vztahují k platebním kartám vydaným k účtům vedeným v CZK. Poplatky uvedené v € se vztahují k platebním kartám vydaným k účtům vedeným v EUR."

.

Několik klientů se však přesto nechalo zmást. Zajímavé přitom je, že tento poplatek vůbec není nový – kvůli požadavkům poskytovatelů karet byl tento poplatek v sazebníku již před říjnovou změnou. Nejen pro banku je tak velkou záhadou, jak to, že se klienti začali ozývat až teď. „Poslední změna ceníku se týkala čistě zavedení nového produktu - Fio hypotéky, žádné jiné změny zavedeny nebyly,“ zmínil Ján Franek.

.

Banka by nicméně ráda odstranila i tento poplatek cenově diskriminující držitele karet ze Slovenska, kterých se u nás může díky čilým obchodním i soukromým stykům mezi našimi národy objevit hodně. Podle Jána Franka se úpravy cenové politiky již připravují. „Aktuálně pracujeme na novém způsobu vydávání karet, který by měl být spuštěn v prvním pololetí příštího roku a bude znamenat mimo jiné absenci tohoto poplatku,“ slíbil Franek.



EXKLUZIVNĚ VYSVĚTLUJEME: FIO banka poplatek za platbu kartou nezavádí!

Reklama
Protože FIO přehnalo reklamu a začínají se o ní zajímat i klienti ČS a podobně, kteří jsou naprosto ...
Blbost
Nevím, jak to někoho mohlo vůbec napadnout. Taková blbost!...
Diskutovat (2)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16531074816

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,1530
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4390
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8215
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3325
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,6725
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0539
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více