Kazuistika z Rumburka - jak využít instituce úpadku a způsobů jeho řešení?


12. 09. 2012  16:27     Kazuistika     komentáře (0)

Přinášíme vám další příběh, který se skutečně stal. Tento je z Rumburka a jde v něm o povolení instituce oddlužení. Klient Občanské poradny usoudil, že to je jeho jediná možnost... Jak postupovat?





 

Výchozí situace:

Uživatel služby (dále jen US) je 52letý muž v částečném invalidním důchodu, který se přestěhoval z Olomouce a žije s bratrem a jeho synem alternativním způsobem, v souladu s přírodou, v Lobendavě.

Popis situace/konzultace č.1:

Dne 7. 02. 2012 US kontaktovala Občanskou poradnu při Oblastní charitě Rumburk s tím, že jeho cílem je využití zákona č. 182/2006 Sb., o úpadku a způsobech jeho řešení (insolvenční zákon), podání návrhu na povolení oddlužení. Tento krok mu poradila jeho známá z MěÚ Rumburk, odbor sociálních věcí a zdravotnictví, která pomáhá US a jeho bratrovi, pokud to potřebují. Sociální pracovnice tedy US poslala do poradny s tím, že mu jistě bude poskytnuta adekvátní pomoc při tomto způsobu řešení.

1) Popis problému, zakázka :

 

US osobně navštívil Občanskou poradnu Rumburk ( dále jen OP ), s tím, že ho posílá úřednice ze sociálky, aby mu v poradně pomohli. „Chci podat osobní bankrot, jelikož mám dluhy i exekuci a nevím, jak to mám z částečného invalidního důchodu stíhat splácet. Paní na sociálce mi řekla, že mi pomůžete. Nevím, jak mám ten osobní bankrot sepsat a kam ho mám poslat?“

Intervence č.1:

Poradkyně nejprve seznámila US s IZ (sdělila mu zákonem dané podmínky na povolení oddlužení). Dálezjistila v jaké výši má US příjem (jak vysoký má částečný invalidní důchod7 283,--Kč). V jaké výši se pohybují celkově pohledávky (bez úroků a penále, nákladů na exekuci apod.) cca 500 000,--Kč (dle sdělení US).Poradkyně orientačně spočítala, kolik by měl být US schopen uhradit za dobu pěti let všem věřitelům včetně nákladů IZ, aby mu byl povolen osobní bankrot (minim. 30%všem věřitelům + náklady spojené s IZ činí 174 000,--Kč). Dále poradkyněspočítala spolu s US, že by byl momentálně schopen uhradit za dobu jen 57 660,--Kč, což nesplňuje podmínku danou IZ, tím pádem mu oddlužení nebude povoleno.

2) Popis problému, zakázka :

„Mám začít přednášet na vysoké škole a s toho budu mít peníze, pak by bylo oddlužení možné?“

Intervence č.2:

Ano, poradkyně potvrdila US, že pokud se jeho příjem zvýší natolik, že bude schopen splnit podmínku min. 30% plnění, oddlužení by mělo být povoleno.

Možnosti řešení:

Zvýšení příjmu US brigádou, přivýdělkem….

.
Citovaná literatura, zdroje: ASPI - zákon č. 182/2006 Sb., o úpadku a způsobech jeho řešení (insolvenční zákon), v platném znění, internet (http://insolvencni-zakon.justice.cz/kalkukator-splatek.html)

 

 



Kazuistika z Rumburka - jak využít instituce úpadku a způsobů jeho řešení?

Diskutovat (0)