Mýdlová opera:
sKarty budou povinné, tvrdilo ráno MPSV. Nebudou, řekl odpoledne premiér Nečas


20. 11. 2012  20:05     BP.com     komentáře (0)

AKTUALIZOVÁNO: Včera jsme zveřejňovali informaci o názorovém prozření premiéra Petra Nečase, který ve svém prohlášení sdělil, že si nedovede představit, že sKarta nebude dobrovolná. To korespondovalo s názory Ludmily Müllerové z minulého týdne, toho času čekající na jmenování ministryní práce a sociálních věcí. Jenže Müllerová svůj postoj změnila a včera večer v rozhovoru pro Radiožurnál oznámila, že existuje pouze 1 varianta - povinné sKarty. Dnes odpoledne premiér Petr Nečas tento názor po jednání s šéfem České spořitelny Pavlem Kysilkou přebil: "Projekt povinných sKaret je mrtvý," řekl.





Včera večer však ve 20 minutách Radiožurnálu dostala celá věc nový rozměr. Ministryně Müllerová (TOP09) sdělila, že sociální karta musí být povinná. Její dobrovolnost by prý celý systém ohrozila. Kdo nebude mít sKartu, nedostane dávku, prezentovala Müllerová nekompromisní závěr nekonečné debaty na téma sKarty.

.

PREMIÉR PETR NEČAS O SKARTÁCH

.

Je to jen potvrzení našich včerejších argumentů, že dohadovat se o možné dobrovolnosti nyní je jako dohadovat se s trenérem národního mužstva pět hodin po skončení zápasu „co by kdyby“. „Dnes na základě smluvních ujednání zákonů, kde je psáno, že výplaty budou prováděny prostřednictvím sociálních karet, tak nemáme jinou možnost než se tímto řídit," uvedla ministryně Ludmila Müllerová. Proti tomu se však stále ozývají protesty například z úst Poslankyně Lenky Kohoutové (ODS): „Je nepřípustné, aby ministerští úředníci ohýbali zákon a dříve učiněné politické dohody a nutili lidem kartu, kterou nechtějí používat. V zákoně je jasně zmíněna dobrovolnost výběru způsobu výplaty dávek a zákon je nutné ctít," prohlásila na přelomu října a listopadu Kohoutová. Podobně hovoří i ombudsman Pavel Varvařovský. Česká televize uvedla, možnost čerpat dávky postaru, a nikoliv prostřednictvím účtu u České spořitelny, existuje. Dle TOP 09 a MPSV má být k dispozici a zdarma jen pro lidi v těžké situaci, například se zásadním zdravotním omezením. Ani s tímto výkladem zákona však odpůrci sKaret nesouhlasí.

Aktuálně - všechno je jinak!

Jenže všechno je jinak! Dnes odpoledne bylo prezentováno jednání mezi předsedou vlády Petrem Nečasem a šéfem České spořitelny Pavlem Kysilkou, na kterém došlo k zajímavé dohodě. Používání sociálních karet bude naprosto dobrovolné, s čímž prý souhlasí samotná banka. "Na základě předběžné dohody, kterou mám s generálním ředitelem České spořitelny, je možné v tuto chvíli označit koncept povinné sKarty za již mrtvý," uvedl pro novináře premiér a ocenil velmi vstřícný postup České spořitelny. Dále sdělil, že karta by měla sloužit jako průkazka, povinně by se měla používat při podezření na zneužívání dávek.

.

NOMINUJTE VAŠEHO FAVORITA – ABSURDNÍ POPLATEK 2012

.

Jako platební prostředek by se měla používat dobrovolně. Nový model by se měl představit do dvou týdnů. "Oni mají zájem na funkčním systému, na systému, který nebude budit negativní reakce a negativní emoce u veřejnosti." Česká spořitelna je prý připravena "systém otevřít pro případného dalšího provozovatele, který by zajišťoval hotovostní platby či platby složenkou". V dalších jednáních bude pokračovat ministryně práce Ludmila Müllerová (TOP 09), která věří, že navzdory vydaným cca 130 tisíců sKaret a plánovaným 600 tisícům karet do konce roku se systém povede uspokojivě přeměnit.



Mýdlová opera: sKarty budou povinné, tvrdilo ráno MPSV. Nebudou, řekl odpoledne premiér Nečas

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16683747184

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,1650
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,5310
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8250
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3845
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,7450
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4150
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0561
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více