Nákupy přes internet a platba kartou jsou stále oblíbenější


17. 06. 2013  13:07     Vít Skřebský     komentáře (0)

Podle nejnovějších průzkumů, které zveřejnila Asociace pro elektronickou komerci (APEK), stále více zákazníků využívá při on-line nákupu zboží a služeb platební kartu. Zatímco v roce 2010 platilo kartou pouhých 8 % nakupujících, v letošním roce tak činí již 22 % zákazníků nejrůznějších e-shopů. Oproti tomu dříve oblíbená platba na dobírku, kterou v roce 2010 preferovalo 44% on-line nakupujících, poklesla na současných 37 %.

Nákupy přes internet a platba kartou jsou stále oblíbenější




Proč při on-line nákupech obliba platebních karet čím dál více narůstá, vysvětlil Václav Keřka, produktový manažer pro e-commerce společnosti Global Payments Europe: „Platební karty jsou pro placení na internetu vhodné z řady racionálních důvodů. Těmi jsou především rychlost, pohodlnost a bezpečí. Vzrůstajícím emočním důvodem, který jsme na straně zákazníků zaznamenali, je také jejich předchozí kladná zkušenost z minulého on-line nákupu.“

.

MC_SecureCode

.

Jedním z nejzajímavějších výsledků průzkumu studie APEK je také fakt, že v případě, kdy zákazník potřebuje obdržet vybrané zboží co nejrychleji, volí alternativní metodu platby oproti svým dosavadním zvyklostem. To potvrzuje 60 % spotřebitelů, 28 % z nich ale volí takový přístup pouze u e-shopů, se kterými již mají zkušenost. Nákupy na internetu zahrnují i transakce uskutečněné přes mobilní telefon, které jsou podle obchodníků spotřebitelským trendem pro tento rok. Výrazná rostoucí tendence se očekává i v příštích letech. Například internetový portál Slevomat.cz odhaduje podíl nákupů přes mobil ke konci roku 2013 až na 25 %.

Bezpečnost zajistí platební brány

Jedním z nejdůležitějších faktorů při volbě způsobu platby je důvěra v bezpečnost. Navzdory rozšířeným obavám je platba kartou jedním z nejjistějších a nejbezpečnějších způsobů platby v prostředí internetu. Hlavní důvody jsou dva.

Prvním je, že platba za nákup většinou probíhá prostřednictvím tzv. platebních bran. Ty jsou provozované externími organizacemi a e-shop tak nikdy nemůže získat jakákoli data o platební kartě nakupujícího. Provozovatelé platebních bran podléhají přísné certifikaci a bezpečnostním testům. Nejpokročilejší je certifikace podle mezinárodního certifikátu 3D Secure, která zaručuje maximální bezpečnost na světové úrovni. Na tvorbě a auditu tohoto bezpečnostního standardu se podílejí asociace MasterCard a VISA, proto bývá často označován také jako Verified by Visa či MasterCard SecureCode.

.

VbVisa

.

Vzhledem k rostoucímu pokroku v technologiích, zejména v systémech pro detekci a prevenci zneužití, je využívání platebních bran zásadním krokem k naprosto bezpečnému nákupu kartou. V posledních měsících se rozšiřuje také další zabezpečení, a to na straně držitele karty. Při každé transakci přijde takovému držiteli karty na mobil notifikace s jednorázovým kódem. Bez vložení tohoto kódu do platební brány transakce nemůže proběhnout a riziko zneužití je tedy prakticky vyloučeno.

Banka za klienta vyřeší reklamaci

Dalším důvodem, proč je karta spolehlivým způsobem platby, je její zajištění ze strany vydavatelské banky a karetních asociací, jako jsou například MasterCard, VISA nebo American Express.  Banka a karetní asociace na sebe totiž přebírají jistou míru odpovědnosti za výběr obchodníka, který karty akceptuje. Proto dokáží pomoci při náhle vzniklých problémech s dodávkou objednaného zboží. „Pokud obchodník dodá zákazníkovi vadné nebo jiné zboží, případně nepošle vůbec nic, a na přímou reklamaci nereaguje, může se zákazník obrátit na svou banku. Ta mu vrátí zpět peníze, které za zboží zaplatil, a převezme na sebe další řešení reklamace. Při placení na dobírku nebo převodem z účtu nemá zákazník žádné podobné záruky a musí se plně spolehnout pouze na poctivost e-shopu,” dodává k výhodám platby kartou v internetových obchodech Václav Keřka.



Nákupy přes internet a platba kartou jsou stále oblíbenější

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16634256096

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,1670
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4820
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8250
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3780
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,7300
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4150
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0573
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více