Poradna serveru BP:
Finančnímu poradci nic neplaťte. Pokud jste neuzavřeli smlouvu


12. 10. 2015  00:20     Miroslav Zeman     komentáře (0)

PONDĚLNÍ SERIÁL - PORADNA SERVERU BANKOVNÍ POPLATKY: Čtenářka se dotazuje, zda je povinna hradit poměrně vysokou částku svému poradci, který jí zprostředkoval úvěr, i když s ním neuzavřela žádnou smlouvu, ani se k ničemu nezavázala. ČTĚTE DÁLE!

Poradna serveru BP: Finančnímu poradci nic neplaťte. Pokud jste neuzavřeli smlouvu




Poradce je totiž obvykle placen formou provize, kterou získá od banky, jíž úvěr zprostředkoval. Je velmi neobvyklé, aby za zprostředkování hradil i klient. A to zvláště v případě, kdy nebyla podepsána žádná smlouvy upravující cenu za tyto služby. Nedošlo tedy k žádnému závazku ze strany klienta. Poradce tak nemá žádný právní základ, na základě něhož by si mohl nárokovat zmíněnou odměnu. 

Dotaz čtenáře:

Dobrý den, potřebovala jsem úvěr, ale protože tomu moc nerozumím, požádala jsem soukromého finančního poradce, aby mi pomohl s výběrem úvěru a se zařízením vše potřebného. Poradce přitom sdělil, že nepotřebuje žádnou smlouvu a že si vše vyřídí s příslušnou bankou, u níž si pak úvěr zřídím. Přitom naznačoval, že jeho poradenství mě nic stát nebude. Úvěr byl skutečně zprostředkován a dostala jsem ho. Následně mi ale pan poradce zaslal fakturu na skoro pět tisíc korun. A ta částka má být za poskytnuté poradenství a zprostředkování. Jsem z toho špatná. Úvěr nebyl zase tak vysoký a nejsem schopná platit nějaké služby poradce, které měly být zdarma, když musím splácet splátky a úroky. Ale možná mi nakonec ani nic jiného nezbude, abych se nedostala do nějaké exekuce. Mám tedy částku zaplatit? Co radíte?

Odpověď odborníka:

Dobrý den, poradci jsou placeni především z provizí od banky. Provize pak činí nějaké procento z poskytnutého úvěru a jedná se o tisíce nebo desetitisíce korun. I Váš poradce tak zřejmě dostal provizi od banky, kde jste úvěr sjednali. Nárok na nějakou další částku od Vás se mi zdá neoprávněný. Je možné, že to poradce pouze zkouší a někteří z klientů mu pak částku skutečně zaplatí a věc neřeší. Ale pokud jste s ním neměla sepsánu žádnou smlouvu, ze které by vyplývalo, že mu náleží taková konkrétní odměna za jeho služby a tedy jste se ani k ničemu nezavázala, tak mu další odměna od Vás s největší pravděpodobností nepřísluší.

Navrhuji vrátit poradci fakturu a zaslat mu dopis, kde ho vyzvete, aby Vám objasnil a odůvodnil, na základě čeho požaduje úhradu předmětné částky od Vás. Pokud Vám to neodůvodní a tedy tam ani není nárok na tuto platbu, tak rozhodně nic neplaťte. Pokud Vám nějaké odůvodnění přijde, tak se klidně na nás opět obraťte.

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ DOTAZY A ODPOVĚDI NALEZNETE V NAŠÍ SEKCI VRBA ZDE!



Poradna serveru BP: Finančnímu poradci nic neplaťte. Pokud jste neuzavřeli smlouvu

Diskutovat (0)