Rozumíme penězům - penze


05. 12. 2012  18:20     Lucie Horáčková, AISIS     komentáře (0)

Penzijní reformy jsou v poslední době plné noviny, internet i televize. Spořit si stranou, nebo spoléhat na stát? Každý se bude muset rozhodnout.





PŘÍBĚHY ZE SOUSEDSTVÍ

Markéta je kosmetička a dva roky po škole. Už jako studentka si kosmetickými službami přivydělávala, pomalu nabírala klientelu a pár měsíců po maturitě si s pomocí rodičů otevřela vlastní malé studio. Jakožto živnostník se samozřejmě snaží platit jen minimální daně – a s pomocí účetního se jí to i daří. K minimální dani z příjmu jí pak správa sociálního zabezpečení vyměřila jen ty nejnižší zálohy na důchodové pojištění. Markéta byla ráda, protože jí tak zbývalo víc peněz na útratu. A důchod? Neřeší, ten je přece ještě daleko!

Markétin bratranec Radim je finanční poradce. Je mu 33 let a má velmi slušné příjmy. Narozdíl od Markéty je Radim velmi zodpovědný a finančnímu zajištění sebe a své rodiny se věnuje opravdu důkladně. A tak si jednoho dne vzal Markétu na rodinné oslavě stranou, aby jí vysvětlil, že by se měla zamyslet nad svojí budoucností.

„Kdo platí minimální zálohy, bude mít jen minimální důchod. V tuhle chvíli je to třeba jen 3.500 korun. Myslíš, že bys s tím dokázala přežít? A to se týká většiny drobných živnostníků! Možná bys mohla měsíčně pár stovek postrádat, nemyslíš?“

Radim pro Markétu připravil všechny smlouvy a dohlédl na to, aby si nastavila trvalý příkaz k platbám. Přece jen, spoléhat se jenom na stát není nejmoudřejší, zvlášť u mladých lidí.

...........................................................................................................................................

RADY PANA ERPÉČKA

Chtěli jste si spořit na penzi se státním příspěvkem a s možností odečíst si část zaplaceného pojistného ze základu daně? Pak jste si jistě pospíšili a uzavřeli smlouvu na penzijní připojištění dřív, než se z něj stalo „doplňkové penzijní spoření“, tj. do konce listopadu 2012. Vláda totiž odsouhlasila pro třetí pilíř spoření na penzi některé změny, které by se vás mohly nepříjemně dotknout.

Na druhou stranu nejsou všechny změny ve třetím pilíři spoření na důchod jen negativní. Vláda se rozhodla spoření více podpořit a navýšit příspěvky. Pokud si spoříte méně než 300 Kč měsíčně, navyšte svůj příspěvek – při spoření 300 Kč měsíčně získáte od státu 90 Kč, tedy téměř třetinový příspěvek. To už stojí za úvahu.

Výši příspěvku navíc můžete během života měnit a dokonce můžete i platby přerušit, pokud byste se například dostali do svízelné životní situace.

A kdy si budete moct svoje naspořené peníze užít? Ačkoliv se mění (a měnit bude) věk odchodu do důchodu, je nárok na starobní penzi navázán stále ne věk 60 let.

Komentář Petra Gapka:

Od Nového roku přibyde k zavedenému penzijnímu připojištění tzv. druhý pilíř. Vstoupit do něj bude dobrovolné, vystoupit ovšem možné nebude. Spořit ve druhém pilíři se nevyplatí každému, proto vše pečlivě zvažte a do druhého pilíře nespěchejte. V tomto případě žádný termín neprošvihnete.



Rozumíme penězům - penze

Diskutovat (0)