Slovenský parlament zakázal poplatky za vedení úvěrového účtu


17. 05. 2013  09:15     ČTK     komentáře (0)

Komerční banky a další firmy na Slovensku nabízející úvěry už nebudou moci od občanů vybírat poplatek za správu úvěrového účtu. Změnou zákonů upravující podnikání finančních institucí o tom dnes hlasy koaličních i opozičních poslanců rozhodl slovenský parlament.


Slovenský parlament zakázal poplatky za vedení úvěrového účtu




Placení poplatků za vedení úvěrového účtu se na Slovensku stejně jako v Česku stalo terčem sporů mezi bankami a jejími klienty. Slovenské bankovní domy zrušení poplatku odmítaly a tvrdily, že dlužníci s jeho placením souhlasili, když podepsali smlouvu o úvěru. V Česku banky čelí prvním individuálním žalobám kvůli inkasování tohoto poplatku od února. Prostřednictvím několika portálů o vrácení poplatků za vedení hypotéky nebo spotřebitelského úvěru zase žádá více než 300.000 klientů českých bank.

Na Slovensku nebudou moci komerční banky, stavební spořitelny a firmy poskytující spotřebitelské úvěry inkasovat poplatek za vedení úvěrového účtu od 10. června. Tento zákaz se ale nebude vztahovat na úvěry poskytnuté v souvislosti s používáním kreditních karet nebo na povolené přečerpání běžného účtu klientem banky.

V současnosti banky na Slovensku za vedení úvěrového účtu obvykle účtují dvě až čtyři eura (zhruba 50 až 100 korun) měsíčně. Kritici tohoto poplatku dlouhodobě tvrdili, že úvěrový účet, který poskytuje přehled o splácení půjčky, dlužníci bank nepotřebují.

Zákaz vybírat poplatek za úvěrový účet je dalším z opatření zaměřených na silnější regulaci bankovního sektoru na Slovensku. Peněžní ústavy například odvádějí státu více peněz ve formě zvláštní bankovní daně, klientům zase musí umožnit předčasné splacení některých úvěrů bez poplatku. Loni na podzim se většina komerčních bank zavázala, že na půl roku nebudou vybírat od občanů a živnostníků poplatky za vklad hotovosti na vlastní účet. K tomuto kroku přistoupily poté, co jim ministerstvo financí pohrozilo, že zpoplatnění vkladů u přepážky vláda zakáže.

Komerčním bankám na Slovensku loni klesl čistý zisk o více než čtvrtinu na 488,2 milionu eur. Pokles zisku bankovního sektoru pokračoval i v letošním prvním čtvrtletí.



Slovenský parlament zakázal poplatky za vedení úvěrového účtu

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16552615824

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,1530
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4390
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8215
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3325
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,6725
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0539
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více