Swift jako zbraň proti Rusku. Proč Swift tolik potřebujeme?


01. 03. 2022  09:21     Miroslav Zeman     komentáře (0)

Odstřižení od mezinárodního platebního systému SWIFT je jednou z největších sankčních zbraní proti Rusku. Rusko je tak izolováno od mezinárodních platebních transakcí. Proč SWIFT tak nutně potřebujeme?

Swift jako zbraň proti Rusku. Proč Swift tolik potřebujeme?




SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) je společnost pro finanční mezinárodní komunikaci a propojení. V rámci systému SWIFT má každá světová banka určený specifický kód, který jí umožňuje přijímat platby z celého světa od zahraničních bank.

SWIFT kód se skládá z několika znaků: 

- první čtyři znaky jsou kódem banky
- další dva znaky označují kód země
- následuje dvoumístný kód místa/regionu
- poslední tři znaky jsou volitelné a označují kód pobočky banky

Aniž bychom si to často uvědomovali, používáme v mnohých případech tento systém poměrně často. Jakákoliv platba do ciziny si vyžaduje při zadávání platebního příkazu vyplnění SWIFT kódu, který identifikuje banku adresáta a správně odešle platbu do zahraniční banky na příslušný účet.

Rusko přišlo o spojení se zahraničím

Sankce, které byly zpřísněny právě odstřižením největších bank od SWIFTU jsou pro Rusko velmi těžké. Největší Ruské banky nejsou schopny přijímat bezhotovostní platby ze zahraničí, což jim nesmírně ztěžuje činnost. Ruští klienti, kteří obchodují s cizinou, pak nemohou dostávat za své produkty či služby zaplaceno. To se mohlo týkat i plateb za dodávky plynu a ropy z Ruska do Evropské unie. Nicméně EU neodstřihla od systému všechny ruské banky. Některé z nich tedy mohou i nadále platby ze zahraničí přijímat. 

Odstřiženy od SWIFT jsou jen některé ruské banky. Je to taktika

Ponechání některých bank ve SWIFTU přitom není slabost či opatrnost zemí, které sankce zavedly, ale je to chytrá taktika. Lidé i firmy se totiž budou hromadně přesouvat od velkých bank odstřižených od SWIFTU, často patřícím ruským oligarchům k menším bankám. Tento přesun bude znamenat velký zmatek, nejistotu a chaos v Ruské ekonomice. Velké banky a tedy i jejich vlastníci budou výrazně poškozeny odlivem klientů, což má směřovat k tomu, aby oligarchové a velké firmy vyvinuly tlak na prezidenta Putina, aby zastavil válečné operace.

Současně částečné ponechání Ruska ve SWIFTU znamená, že je stále možné platit za suroviny dodávané z Ruska a nemusí dojít k okamžitému zastavení dodávek, což by výrazně poškodilo ekonomiku zejména Evropské unie.



Swift jako zbraň proti Rusku. Proč Swift tolik potřebujeme?

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16603153392

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,1670
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4820
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8250
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3780
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,7300
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4150
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0573
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více