Trh zelených dluhopisů vzkvétá, UniCredit očekává další rekordní rok


13. 03. 2018  21:53          komentáře (0)

 

  • Objem emisí zelených dluhopisů by měl v roce 2018 dosáhnout celkové hodnoty 130 miliard dolarů.

 

  • V porovnání se zatím rekordním objemem emisí v roce 2017 ve výši 119 miliard dolarů, se očekává 9% nárůst.

 

  • Největšími skupinami emitentů jsou soukromé banky, přičemž každá z nich vytvořila přibližně 25 %
    z celkového objemu emisí. Emitenti však jsou i společnosti soukromého sektoru.
  • Význam státních zelených dluhopisů bude i v letošním roce nadále narůstat.

 

 

Trh zelených dluhopisů vzkvétá, UniCredit očekává další rekordní rok




V roce 2018 očekává skupina UniCredit další rekordní rok pro zelené (tzv. ekologické) dluhopisy. Podle údajů banky by měl celkový objem emisí dosáhnout v roce 2018 výše 130 miliard dolarů. V porovnání s rekordním objemem emisí v roce 2017 ve výši 119 miliard dolarů, se očekává 9% nárůst. Skupina UniCredit opětovně předpokládá vznik značného podílu umístnění zelených dluhopisů v Evropě. Evropští emitenti představovali dominantní silu na trhu v minulém roce, s celkovým objemem emisí ve výši 49 %. Následovala je Asie s objemem 27 %, a to především zásluhou Číny. Severní Amerika se podílela objemem emisí ve výši 13 %.

 

Jsme svědky nepřetržitého trendu růstu v oblasti zelených dluhopisů. Očekáváme, že silný růst emisní činnosti bude i nadále pokračovat. Díky zvyšující se diverzitě emitentů trh dozrává a získává širší základy,“ uvedl Antonio Keglevič, ředitel útvaru Green Bond Origination ve skupině UniCredit. A dodává: „Investoři zároveň stále častěji hledají udržitelná aktiva. Trhu dodává impulz i fakt, že víc než jeden ze čtyř dolarů se v současnosti investuje na základě kritérií udržitelnosti.“

 

Třídu emitentů reprezentují soukromé banky a společnosti soukromého sektoru. Ty se staly nejvýznamnějšími účastníky trhu. Každá skupina vytvořila přibližně čtvrtinu objemu všech emisí zelených dluhopisů. V říjnu loňského roku německá energetická společnost Innogy vydala vůbec první německý referenční zelený dluhopis. Emitovaná hodnota překročila výši 850 miliónů eur. Jeden z největších německých zelených dluhopisů v roce 2018 – v hodnotě 275 miliónů eur, vydala rovněž společnost soukromého sektoru. Jde o německého výrobce větrných turbín Nordex. Společnosti se více než kdykoli předtím snaží o řešení klimatických změn prostřednictvím nových výrobních metod šetrných k životnímu prostředí, výroby čisté energie a podpory biodiverzity. Taková aktivita vyžaduje investice a velké množství soukromého kapitálu.

 

Vydáním emisí zelených dluhopisů společnosti signalizují svůj závazek v environmentální a ekologické oblasti, prostřednictvím financování projektů s jednoznačnými přínosy životnímu prostředí. „Je zřejmé, že společnosti vydáváním zelených dluhopisů diverzifikují svou základnu investorů, což může vést k vyšší poptávce. Zájem o zelené dluhopisy často převyšuje nabídku než v případě běžných umístění. Tato skutečnost se může promítnout snížením vydání nových emisních prémií,“ vysvětluje Keglevič.

 

Státní emise v oblasti zelených dluhopisů poskytují trhu vytrvalou podporu. Historicky první emisi státního zeleného dluhopisu byla v Polsku v roce 2016. Polskou emisi v dalším roce následovala Francie. Státní emitenti zastávají na trhu zelených dluhopisů i letos významnou úlohu. V letošním únoru emitovaly nové dluhopisy Polsko a Belgie.



Trh zelených dluhopisů vzkvétá, UniCredit očekává další rekordní rok

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16588225808

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,1530
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4390
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8215
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3325
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,6725
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0539
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více