V domácnostech škodí hlavně voda, čidla ale má málokdo


15. 11. 2018  00:34     tisková zpráva     komentáře (0)

Nejčastějšími pojistnými událostmi v bytech a domech jsou škody způsobené únikem vody, které tvoří bezmála čtvrtinu všech případů. Přitom čidla, která mohou na prasklá potrubí nebo poruchy praček včas upozornit, mají jen tři procenta domácností. Vyplývá to ze statistik a průzkumu Poštovní spořitelny.

V domácnostech škodí hlavně voda, čidla ale má málokdo




„Pojistné události jsou nejčastěji spojené s únikem vody, a to ve 24 procentech případů. Příklad z praxe – prasknutí staré hadičky k baterii v kuchyňské lince. Důsledkem jejího poškození došlo k masivnímu úniku vody, která protekla do dvou sousedních bytů pod pojištěným a poškodila i společné prostory domu. Škoda se v tomto případě vyšplhala na 200 tisíc korun,“ uvádí Monika Buřičová, tisková mluvčí Poštovní spořitelny. Ve spolupráci s ČSOB Pojišťovnou nabízí totiž od letošního roku Poštovní spořitelna svým klientům pojištění domácnosti, a to prostřednictvím sítě České pošty.

Časté trable s vodou potvrzují i řemeslníci. “Je pravdou, že mezi nejčastější akutní zakázky na našem portálu patří instalatérské práce. Jedná se především o protékající WC, čištění ucpaného odpadu a havárie spojené s pračkami a myčkami nádobí. U těchto prací evidujeme i následné zakázky spojené s odstraněním následků havarijních situací - tedy zednické, malířské a elektrikářské,“ říká Martin Ekrt, provozovatel portálu NejŘemeslníci.cz.

Druhou nejčastější pojistnou událost je odcizení majetku, a to s podílem 18 procent. Požár se oproti všeobecnému očekávání týká jen sedmi procent případů. Při ochraně domácnosti bude do budoucna čím dál častěji hrát roli prevence v podobě různých čidel, senzorů a chytrých zásuvek. Ty lze dálkově ovládat pomocí chytrých aplikací. Jednou z nich je platforma NaDoma od ČSOB, která řídí domácnosti s pomocí kontrolní jednotky. Té lze sdělovat pokyny přes mobil, tablet nebo počítač.

NEJČASTĚJŠÍ POJISTNÉ UDÁLOSTI (zdroj ČSOB Pojišťovna):

1.

Vodovodní škoda

24 %

2.

Odcizení

18 %

3.

Odpovědnost - běžný občanský život

12,8 %

4.

Technická rizika

12,6 %

5.

Požár

7 %

6.

Zkrat, přepětí, indukce

6,5 %

7.

Atmosférické srážky

5 %

8.

Rozbití skel

3,6 %

 

S platformou NaDoma můžete odhalit pohyb v bytě, i když nejste doma. To je dobrý začátek proti nechtěným návštěvníkům. Podobně můžete na dálku vypnout žehličku zapojenou v chytré zásuvce. Čidla vás zase upozorní na kouř a vodu v místnosti,“ jmenuje Vlastimil Štefl z ČSOB.

Zatím to ale vypadá, že Češi si se statistikami pojišťoven moc hlavu nelámou. Z dat průzkumu Poštovní spořitelny vyplývá, že nejčastějším bezpečnostním prvkem v domácnosti jsou bezpečnostní dveře. Ty mají čtyři z deseti domácností a dalších 14 procent jejich pořízení plánuje. Ostatní prvky jsou zatím stále spíše nadstandard. Tak například detektor kouře má jen 13 procent dotazovaných a zmíněný detektor vody jen tři domácnosti ze sta.

PŘÍKLADY POJISTNÝCH UDÁLOSTÍ:

  • „Plující“ plovoucí podlaha. Uvolnila se tlaková hadička k vodovodní baterii v kuchyni. Voda protékala nepozorovaně, následně se zvedla plovoucí podlaha v kuchyni. Hradilo se celkem 55 580 Kč za vymalování a plovoucí podlahu.

 

  • Zase ty trubky. Praskla vodovodní trubka u sousedů nad pojištěným. Z pojištění domácnosti klienta byly hrazeny jak věci movité (poškozený nábytek, elektronika), tak stavební součásti (oprava stropu, podlah). Pojistné plnění ve výši 67 122 .

 

  • Bydlení pro souseda. Praskla stará hadička k baterii v kuchyňské lince. Došlo k masivnímu úniku vody, protečení vody do dvou bytů sousedů pod pojištěným a poškození maleb ve společných prostorách domu. Za náklady na vysoušení a stavební práce vynaložené na opravu nemovitosti a náhradní bydlení jednoho souseda po dobu opravy jeho bytu bylo vyplaceno celkové plnění 198 000 Kč.

 

  • Incident pejskařů. Pojištěná byla se psem na procházce. Za obcí na louce pustila psa z vodítka, aby se vyběhal. Pes pojištěné spatřil v zatáčce druhou ženu, rozběhl se k ní a začal se prát s jejím psem. Majitelka napadeného psa se snažila od sebe oba psy odtrhnout, jenže byla psem pojištěné pokousána. Za veterinární ošetření psa poškozené a dále jako odškodnění v souvislosti s újmou na zdraví a pracovní neschopností poškozené bylo vyplaceno celkové pojistné plnění 133 000 Kč.

 

 

  • „Splašený“ kůň. Kůň pojištěného, zapřažený do povozu, začal v době, kdy pojištěný nakládal na povoz dřevo, nečekaně couvat a povozem narazil do zaparkovaného osobního vozidla poškozeného. Za opravu poškozeného vozidla bylo vyplaceno pojistné plnění ve výši 59 000 Kč.

 


 



V domácnostech škodí hlavně voda, čidla ale má málokdo

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

11156332112

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

5,62


ČÍSLO TÝDNE - 5,62 právě tolik procent činila průměrná úroková sazba hypoték na počátku března. Mírně se tak zvýšila o 0,02 procenta.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2310
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,2130
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8350
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5375
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,1440
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,3850
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0736
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více