Vrba:
Stavební spořitelna nesmí vydat peníze dítěte jednomu z rodičů


11. 12. 2014  00:45     Miroslav Zeman     komentáře (0)

ČTVRTEČNÍ SERIÁL - VRBA: Čtenářka si stěžuje, že stavební spořitelna vyplatila bez dalšího peníze ze spoření dítěte, které má v péči jeho otci. Dle nový pravidel přitom má o vyplacení rozhodnout soud. 

Vrba: Stavební spořitelna nesmí vydat peníze dítěte jednomu z rodičů




Stavební spořitelna skutečně neměla vyplatit prostředky ze stavebního spoření otci. Je přitom nepodstatné, zda  se jednalo o rodiče, který na tento účet sám pro dítě spořil. Prostředky se staly vložením na tento účet majetkem dítěte a jako k takovému k němu také musí stavební spořitelna přistupovat. Pokud byly peníze vyplaceny na základě pouhé žádosti do rukou otce, porušila stavební spořitelna, resp. její zaměstnanec hrubě právní předpisy a došlo k poškození dítěte. 

Klientka se tak může na stavební spořitelně domáhat náhrady škody, která jí byla způsobena. Je to navíc tak závažné pochybení, že vidíme velkou šanci dohodnout se se stavební spořitelnou mimosoudně. Stavební spořitelna by tak mohla být svolná vrátit veškerou částku, která byla z účtu vybrána zpět na tento účet. Je už pak věcí stavební spořitelny, zda najde a bude uplatňovat cestu, jak se domoci vrácení částky od otce zpět stavební spořitelně.

Správný postup měl být takový, že stavební spořitelna požádá otce o předložení rozsudku soudu o povolení k vyplacení prostředků z účtu stavebního spoření nezletilého dítěte. Bez takového rozsudku a tedy souhlasu soudu není stavební spořitelna oprávněna prostředky nezletilého jednomu z rodičů vyplatit.

Stížnost čtenářky:

Vážení přátelé, mám ve své péči nezletilého syna. Otec se s ním stýká jen občas a platí na něj alimenty. Součastí toho je i že otec platí synovi příspěvky na stavební spoření, které pro něj založil. Nyní jsem se dozvěděla neuvěřitelnou zprávu. Při mé žádosti o informaci na stav účtu mi bylo stavební spořitelnou sděleno, že účet je vybraný. Otec si prý požádal o vyplacení všech prostředků ze synova stavebního spoření a bylo mu prý vyhověno. Přitom mě nikdo o takovém kroku neinformoval. A je to logické, protože bych s tím nikdy nesouhlasila. 

Začala jsem si o věci hledat informace a zjistila jsem, že od účinnosti NOZ je stavební spořitelna nebo banka povinna při jakémkoliv nakládání s účtem nezletilého žádat rozsudek soudu o povolení s nakládáním s prostředky na tomto účtu. Nevím zda jsem to napsala úplně přesně. Nejsem v tomto nijak kovaná a právní věci jdou naštěstí úplně mimo mně. Nyní se mnou stavební spořitelna nijak nekomunikuje, resp. se tak děje na pobočce kde jsem věc řešila. Nevím zda jinde by to nebylo lepší. V každém případě myslím, že syn o peníze zřejmě definitivně přišel. Nebo se mýlím a existuje ještě nějaká šance jak peníze zachránit?

Další zajímavé příběhy z naší VRBY naleznete ZDE!

HODNOTIT A DÁT HLAS SVÉMU FAVORIZOVANÉMU NÁVRHU NA VÝKLAD POJMU RPSN MŮŽETE ZDE!

RPSN maskot



Vrba: Stavební spořitelna nesmí vydat peníze dítěte jednomu z rodičů

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16569285344

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,1530
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4390
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8215
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3325
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,6725
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0539
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více