Vyhodnocení ankety:
79 procent čtenářů používá v zahraničí platební kartu


04. 10. 2011  12:27     BP.com     komentáře (0)

Bezhotovostní platební styk v zahraničí je u Čechů čím dál oblíbenější. O tomto trendu se mluví již několik let a nyní jej potvrdila i anketní otázka, na kterou mohli čtenáři serveru www.bankovnipoplatky.com odpovídat v průběhu zářijového měsíce.





Debetní karta vede

V používání platebních karet mimo ČR na místo hotovosti tak doháníme západní Evropu, u jejíchž obyvatel jsou bezhotovostní transakce při výjezdu za hranice naprosto běžné. Výsledky odpovědí necelých dvou stovek respondentů však ukazují, že, co se využití týče, vede jednoznačně debetní typ platební karty. Tedy karta, jíž klienti zpravidla automaticky dostávají k běžným účtům. Pro platby a výběry v zahraničí ji využívá 64 % respondentů ankety.  „V tom se od zahraničí dost lišíme, neboť například v Americe či v zemích západní Evropy je běžnější používat kreditní platební kartu,“ komentuje výsledky analytik Aleš Rod. Jako důvod bývá uváděna především větší bezpečnost. Na kreditní kartě je základní zůstatek nula, při platbách jdete de facto do mínusu, tedy nakupujete na úvěr, který pak bance splatíte v bezúročném období, nebo mimo něj. S debetní kartou však přímo operujete s penězi na vašem účtu a při platbách se rovnou odečítá z vašeho zůstatku. „Při jejím zneužití debetní karty je větší riziko, protože případný zloděj má okamžitý přístup k vašim penězům. Na kreditní kartě je přístup nepřímý, protože je nutná vaše další součinnost.  Kreditní karty proto využívají i ti, nebo možná právě ti, kteří s kladným zůstatkem na běžném účtu nemají problém a nakupovat na úvěr by nepotřebovali,“ myslí si Rod.

.

Průzkum dále ukázal, že kreditní kartu využívá v zahraničí 15 procent Čechů, o šest procentních bodů větší skupina (21 % respondentů) zůstává věrná hotovosti.

Použili jste při letošní dovolené k platbě nebo výběru hotovosti v ZAHRANIČÍ platební kartu?

  • Ano, debetní kartu. (119) 64 %
  • Ano, kreditní kartu. (28) 15 %
  • Ne, používám hotovost. (39) 21 %
 Celkem hlasovalo: 186 čtenářů


Vyhodnocení ankety: 79 procent čtenářů používá v zahraničí platební kartu

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16529461424

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,1530
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4390
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8215
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3325
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,6725
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0539
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více