Jak se Brexit dotkne obyčejného Čecha?


21. 10. 2019  00:51     Miroslav Zeman     komentáře (0)

Brexit je jednoznačně tématem číslo jedna v evropských médiích. Dosud se neví, jestli Velká Británie opustí Evropskou unii 31. října s dohodou, bez dohody nebo vůbec. Vystoupení Velké Británie z EU má mít vliv na celou Evropu. Jaký vliv bude mít na nás?

Jak se Brexit dotkne obyčejného Čecha?




Až 37 tisíc Čechů žije ve Velké Británii

Podle statistik žije ve Velké Británii 37 tisíc Čechů. Právě na ně bude mít odchod Velké Británie z EU největší vliv. Tito lidé už nebudou ve Velké Británii požívat výhod občanů EU s volným pohybem po celé EU. Podmínky pro prodlužování či schvalování pobytu ve Velké Británii budou pro cizince výrazně náročnější. Současná vláda se netají odporem k cizincům a slibuje ochranu svého pracovního a sociálního trhu před cizinci. Pro 37 tisíc Čechů a další statisíce cizinců, občanů EU, je tak odchod Velké Británie z EU velkou nejistotou.

Češi si vystoupení Velké Británie z EU prakticky nevšimnou

Pro občany České republiky bude znamenat odchod Velké Británie z EU pouze zprostředkovaný dopad. Přímý vliv se nepředpokládá. Dle nejrůznějších odhadů ekonomických institucí může odchod Velké Británie z jednotného trhu EU znamenat pokles růstu ekonomiky České republiky až půl procentního bodu. A to v případě, kdy by došlo na nejhorší možnou variantu – odchod z EU bez dohody. V takovém případě by došlo mezi Velkou Británii a Evropskou unií k zavedení cel na dovoz zboží, což by se dotklo i České republiky jako významného exportéra do této země.

Podíl Velké Británie na našem vývozu činí 5 procent

Česká republika do Velké Británie vyváží především automobily, strojní zařízení a potraviny, zejména pivo. Zavedení cel by mělo pro Českou republiku negativní následky, protože naše země do Velké Británie vyváží výrazně více, než z ní dováží. Velká Británie má 5 procentní podíl na tuzemském vývozu, ale jen 2 procentní podíl na dovozu. Tuzemské podniky vyvážející do této země, zejména automobilky, by pocítily pokles vývozu a tržeb z exportu do Velké Británie. To by následně mělo vliv na zaměstnanost v těchto podnicích.

Bude také docházet k postupnému návratu našich občanů z Velké Británie, což bude rovněž působit na výši nezaměstnanosti v České republice, i když jen velmi malým podílem.

Brexit nebude pro nás žádnou tragédií

Ekonomové a instituce se shodují, že vystoupení Velké Británie z EU bude mít pouze dočasný efekt. Velmi bude záviset také na tom, zda Velká Británie odejde bez dohody nebo s dohodou, která by zachovala přístup Velké Británie na jednotný trh EU a minimální cla ve vzájemném obchodě. Běžného občana žijícího v České republice se však odchod této velké země z EU prakticky nedotkne a drtivá většina Čechů si ani vystoupení Velké Británie z EU prakticky nepovšimne.



Jak se Brexit dotkne obyčejného Čecha?

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16695795712

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,1650
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,5310
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8250
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3845
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,7450
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4150
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0561
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více