25. díl - Jak se připravit na stáří


15. 10. 2016  00:36     Miroslav Zeman     komentáře (0)

Příprava na stáří mnoho lidí vůbec netrápí. Žijí přítomností. Je to ale správně? Co vás může po odchodu do důchodu čekat? Především výrazné snížení příjmů. Vše se dozvíte s Velkým kurzem rodinných financí v dnešních Lidových novinách.

25. díl - Jak se připravit na stáří




Se zvyšujícím se věkem odchodu do důchodu a relativně nízkými, lépe řečeno - do budoucna nejistými - státními penzemi, stále větší množství lidí uvažuje o alternativních formách zajištění příjmů pro důchodový věk. Někteří lidé volí investice do nemovitostí, jiní spoří na termínovaných účtech, další využívají doplňkové penzijní spoření se státním příspěvkem a spousta lidí na stáří nemyslí vůbec.

Státní důchody jsou jistota, jak dlouho a jak vysoko?

Státní důchody se poskytují ze státního důchodového systému, který je průběžně financovaný. V praxi to znamená, že finanční prostředky, které se vyberou od pracujících a podnikatelů v rámci sociálního pojištění, směřují na důchodový účet, z něhož se vyplácí důchody. Státní důchodový účet přitom vykazuje dlouhodobě poměrně vysoké schodky v řádech desítek miliard korun ročně. Například v roce 2015 činil tento deficit 33,5 miliardy korun. Z hlediska toku financí pak jakékoliv zvýšení důchodů, je závislé na přísunu prostředků z jiných částí státního rozpočtu. Aktuálně činí důchod vyplácený ze státního systému průměrně 11.400 korun a ve vztahu k průměrné hrubé mzdě činí 43 %.

Spoření na důchod nebo investice

Spořit na stáří můžeme v podstatě jakýmkoliv způsobem. Můžeme využívat klasické formy spoření na spořicích či termínovaných účtech, nebo použít speciální druh spoření - doplňkové penzijní spoření, které stát podporuje jak státním příspěvkem, které činí až 2.760 korun (230 korun měsíčně), tak možností daňového odpočtu až 12.000 korun / rok, úspora na dani z příjmu tak činí až 1.800 korun za rok.

PŘÍBĚH OBYČEJNÉHO ČLOVĚKA:

Pan Leoš je v důchodu už třetím rokem. Jeho dcera ho se svým manželem požádala, že jedině on jim může pomoci získat vysněný dům v Praze. Protože ale jeho hodnota nestačí na poskytnutí hypotéky, budou potřebovat doplnit ručení o další nemovitost. A jestli Leoše něco nenapadá. Pana Leoše samozřejmě napadl pouze jeho byt, v němž žije, s čímž jeho dcera předem počítala a ochotně tento nápad schválila. Zároveň dcera požádala Leoše, aby se podepsal do úvěrové smlouvy jako ručitel k dalšímu úvěru na auto, které dcera s manželem prý nutně potřebuje na dojíždění za prací. Leoš i z důvodu dobrých vztahů s dcerou, protože nikoho jiného už neměl, souhlasil. Dva roky vše probíhalo bez problémů. Dcera potvrzovala, že vše řádně splácí a pan Leoš se nemá čeho bát. Později obdržel Leoš poštovní zásilku od banky. Banka ho vyzývala jako ručitele, aby splatil celý úvěr dcery na auto a současně ho vyzvala, aby začal splácet i splátky na dům, za nějž ručil svou nemovitostí. Jelikož Leoš neměl žádné volné prostředky, kontaktoval dceru, aby věc vysvětlila a hlavně vyřešila. 

Článek můžete dočíst v dnešních Lidových novinách v rámci velkého Kurzu rodinných financí. Lidové noviny si koupíte v trafice nebo v digitální čtečce zde: www.lidovenoviny.cz



25. díl - Jak se připravit na stáří

Diskutovat (0)


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více