Příběhy lidí z občanské poradny:
Za dluhy nemůže věřitel, ale dlužník


29. 01. 2015  00:31     Redakce BP     komentáře (0)

V našem novém seriálu se budeme zabývat lidskými příběhy a problémy, které jsme získali z občanských poraden. Zveřejnění anonymních příběhů bude sloužit jako pomůcka pro ostatní čtenáře, aby se do podobných situací ideálně vůbec nedostali. 

Příběhy lidí z občanské poradny: Za dluhy nemůže věřitel, ale dlužník




A když už se lidé přeci jen do podobných situací dostanou a je jedno zda zaviněně nebo nezaviněně, pak si mohou být vědomi, že nemusí být na vše sami a mohou se o své situaci a jejím řešení poradit. Bezplatné poradenství občanům v nouzi, zejména v důsledku zadlužení a exekucí je činnost, kterou velmi oceňujeme a tímto způsobem se snažíme napomoci kontaktu občanských poraden s lidmi, kteří jejich pomoc potřebují.

Svou situaci musí pevně vzít do svých rukou především klienti - dlužníci. Poradna je zde pouze pro poskytnutí pomoci a rady, nikoliv proto, aby za klienty řešila problémy a zastupovala je v řízeních. Prvotní přitom je, že klient by neměl svalovat vinu na věřitele, ale měl by si uvědomit svou odpovědnost za situaci, kterou způsobil především on sám a jeho závazky, které nezvládá splácet. Jak dopadla pomoc klientce, která chtěla řešit svou situaci oddlužením v tomto případě?

Výchozí situace:

Uživatelka kontaktovala poradnu poprvé v prosinci 2011 za účelem pomoci při řešení svých závazků. Podávala návrh na povolení oddlužení prostřednictvím společnosti zabývající se správou dluhů. Ten jí však byl soudem zamítnut a to z důvodu nedostačujícího příjmu, čímž nesplnila podmínku úhrady 30% nezajištěných závazků v následujících pěti letech. Uživatelka však v době podání návrhu neměla příjem, ze kterého by své závazky splácela. Jejím příjmem byl pouze budoucí invalidní důchod, který měla přiznaný, ale dosud neznala jeho výši, dále příspěvek na bydlení, výživné, přídavky na dítě. Přesto byl návrh sepsán a podán.

Uživatelka se dotazuje, jak má nyní postupovat, protože závazky se nedaří řádně splácet, věřitelé jí upomínají. Domnívá se, že jí věřitelé záměrně navyšují dluhy o úroky a penále, tudíž není schopna své závazky plnit. Taktéž obdržela předvolání k soudnímu jednání, ke kterému se ale nechtěla dostavit z obavy, že situaci u jednání nezvládne psychicky. Po zmapování celé stávající situace bylo zjištěno, že práce s uživatelkou bude obtížná, jelikož dává vinu především věřitelům, kteří z jejího pohledu nechápou její situaci a dluhy by neměli dále navyšovat. Uživatelka má celkem 7 věřitelů, z toho 2 závazky již exekučně vymáhané. Podklady však z velké části chybí.

Návrh by uživatelka ráda opětovně podala, domnívá se, že má příjem, ze kterého by své závazky splácela a pobírá již i invalidní důchod. Chybí jí však přehled o tom, v jakém stavu se závazky nachází, jelikož situaci po zamítnutí návrhu na oddlužení neřešila.

Popis problému, zakázka:

Uživatelka žádá o pomoc při řešení svých závazků, především pomoc při sepsání nového návrhu na oddlužení.

Intervence:

Během konzultací v poradně, poradkyně s uživatelkou probrala vše ohledně závazků. Vzhledem k tomu, že jí chybí některé důležité informace týkající se oddlužení, a uživatelka vidí jako jediné východisko opětovné podání návrhu, je třeba nejdříve zjistit, jaká je výše závazků a zda jsou vůbec splněny podmínky pro případné oddlužení (zdroj www.insolvencnizakon.cz.).

Následně proběhlo ještě několik dalších návštěv, kdy bylo uživatelce opakovaně vysvětlováno, že své závazky je povinna řádně plnit a v plné výši. Dále jsme společně probíraly situace, kdy dlužník nesplácí a jaké kroky provádí věřitel. Společnými silami byly zjištěny potřebné informace o stavu a výši závazků. Uživatelka po opakovaných konzultacích pochopila, že dluhů ji nikdo nezbaví, že je plně zodpovědná za své závazky. Řešením této situace je opětovné podání návrhu na oddlužení. Bylo zjištěno, že klientka základní podmínku uhrazení min. 30% nezajištěných závazků v následujících 5 letech splňuje, avšak pouze za předpokladu, pokud její příjem bude navýšen darovací smlouvou. Tu se nakonec podařilo dojednat a během následujících konzultací byl návrh připraven a podán. Poradkyně se s uživatelkou dohodla, že bude vývoj jejího návrhu sledovat a o případných změnách či nutnosti doplnění ji bude včas informovat na poskytnutý telefonický kontakt.

Jelikož soud vyzval klientku, aby ve lhůtě 7 dnů zaplatila zálohu 50 000,-Kč na náklady insolvenčního řízení, vzala klientka svůj návrh zpět.

Následný vývoj stavu až do současnosti…

V říjnu roku 2013 byl s uživatelkou opětovně podán návrh na povolení oddlužení. Ke svému příjmu, kterým je invalidní důchod ve výši 6.414,- Kč si našla přivýdělek na částečný úvazek, kde se měsíční příjem pohyboval okolo 6.300,- Kč. Vzhledem ke skutečnosti, že výše závazků byla 558.000,- Kč, uživatelka má dvě studující děti, bylo potřeba příjem ještě navýšit. Uživatelka tedy oslovila svého nejstaršího syna, zda by jí vypomohl darovací smlouvou. Jednalo se o poměrně vysokou částku – 3000,- Kč. Syn souhlasil, návrh byl podán. Avšak ve chvíli, kdy byla uživatelka a syn vyzván, aby soudu osvědčil své příjmy (syn pracuje jako živnostník), případné vyživovací povinnosti či závazky, nebylo nic v řádném termínu dodáno, a proto soud návrh odmítl a řízení bylo skončeno.

V květnu letošního roku uživatelka oslovila poradnu opět za účelem pomoci v oddlužení. Sdělila, že si našla jinou práci, nyní pracuje na plný úvazek, příjmy má vyšší než předtím, domnívá se tedy, že by si oddlužení mohla finančně zajistit sama bez dopomoci. Byla dohodnuta další konzultace, kde si uživatelka přinesla vše potřebné. Uživatelka má příjem cca okolo 11.000,- Kč čistého (někdy i více), k tomu stále pobírá invalidní důchod, částka pro oddlužení je tedy v jejím případě dostačující. Vše vypadalo velmi nadějně.

Příprava návrhu byla poměrně rychlá, jelikož většina pokladů byla využitelná z minulých řízení. Návrh byl podán v srpnu 2014, v září byla uživatelka soudem vyzvána k doložení poslední výplatní pásky. Na základě této skutečnosti se uživatelka dostavuje do poradny s tím, že v práci musela skončit. Sděluje, že dosavadní zaměstnání ukončila ze zdravotních důvodů, navíc práce byla na směny, což uživatelce nevyhovovalo, byla často unavená, nemohla si zvyknout. Žádné jiné místo však dojednané nemá.

Poradkyně se s uživatelkou dohodla, že tuto skutečnost spolu s posledními příjmy sdělí soudu, současně však byla upozorněna na fakt, že mohl by vzniknout problém, jelikož v tuto chvíli nesplňuje podmínky pro oddlužení a její návrh by mohl být opět odmítnut. Soud byl tedy požádán o strpení s tím, že si uživatelka hledá aktivně novou práci s podobnými příjmy. V současné době tedy uživatelka čeká, jak se soud k její žádosti postaví, zda jí poskytne čas a prostor pro nalezení nové práce či zda návrh rovnou opět odmítne.

Podobné příběhy a problémy obyčejných lidí naleznete v naší sekci VRBA - ZDE!

 



Příběhy lidí z občanské poradny: Za dluhy nemůže věřitel, ale dlužník

Diskutovat (0)