Banka neposkytla ochranu. Došlo ke zneužití peněz z účtu


13. 04. 2017  00:52     Miroslav Zeman     komentáře (0)

KAZUISTIKA - PŘÍBĚHY REÁLNÝCH OBYČEJNÝCH LIDÍ: Příběh čtenářky ukazuje, že pokud banka nevyužívá bezpečnostní prvky pro platbu kartou, může dojít velmi snadno ke zneužití. ČTĚTE DÁLE!

Banka neposkytla ochranu. Došlo ke zneužití peněz z účtu




Míša je klientkou jedné z menších tuzemských bank. K této bance ji přivedl zájem o refinancování její staré, nevýhodné půjčky. Banka jí poskytla lepší úrok a další podmínky a Míša se stala její klientkou.

Ke svému běžnému účtu obdržela kartu, kterou může platit i na internetu. Míša je zaneprázdněný člověk, který k nákupům hojně využívá internet a nejrůznější internetové obchody, kde platí výlučně svou platební kartou. Jednoho dne díky tomu, že měla Míša nastavenou notifikaci na svém mobilu s upozorněním na odchozí a příchozí platby, si Míša všimla, že bankou byly zamítnuty transakce na větší částky peněz. Nejprve zamítla banka platbu 200 tisíc korun, poté 100 tisíc korun a vždy z důvodu nedostatku hotovosti na účtu. Míša měla na účtu naštěstí aktuálně uloženo pouze 5 tisíc korun, což jí také zachránilo od větší škody. Platba právě 5 tisíc korun už bankou prošla.

Podvodník tak zjevně získal údaje o kartě Míši a u velkého internetového prodejce se snažil platit za různě vysoké objednávky, dokud mu nějaká platba neprojde. Pachatel se na počátku samozřejmě vždy snaží o maximalizaci výnosu z této činnosti a tak zkouší platby vyšších částek, netuší však, jaký má jeho oběť na účtu zůstatek. Míša okamžitě po zjištění podezřelých plateb zavolala na kontaktní číslo banky a požádala o prošetření plateb a následně i zablokování karty.

Částka už sice na účtu nebyla k dispozici, ale byla ještě naštěstí bankou zablokována. Míša měla následně podat reklamaci k bance a tuto odůvodnit a doložit vše trestním oznámením k policii ČR jako důkaz, že byl spáchán trestný čin.

Míšu nejprve na několika policejních služebnách, kam to měla nejblíže z práce, odmítli, kdy následně dostala radu, aby trestní oznámení podala u služebny, v jejímž obvodu má trvalé bydliště. To také udělala. Po podání trestního oznámení a jeho doložení bance, pak finanční ústav zablokovanou částku v rámci reklamace vrátila zpět na účet. Míša měla velké štěstí, že měla nastavenou notifikaci pohybů na účtu. Naopak problémem bylo, že její banka neumožnila potvrzování plateb na internetu potvrzovacím kódem zasílaným na mobil (ochrana pomocí 3D secure).

CELÝ SERIÁL O FINANČNÍ GRAMOTNOSTI NALEZNETE ZDE!

hlava_papiry



Banka neposkytla ochranu. Došlo ke zneužití peněz z účtu

Diskutovat (0)


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více