Vrba - poplatek tisíc korun za potvrzení o zůstatku úvěru. Je nutné ho platit?


26. 10. 2017  00:34     Miroslav Zeman     komentáře (0)

ČTVRTEČNÍ SERIÁL - VRBA: Klient banky kritizuje nutnost hradit poplatek za vydání potvzení o zůstatku úvěru, který banka vyžaduje proto, aby mohlo dojít k předčasnému úhrazení úvěru. Co na to banka?

Vrba - poplatek tisíc korun za potvrzení o zůstatku úvěru. Je nutné ho platit?




V naší vrbě jsme dostali níže uvedený dotaz klienta k postupu banky ve věci požadavku na úhradu poplatku za vystavení potvrzení o výši zůstatku k úvěru. Poplatek má údajně činit více než tisíc korun.

Skutečně poplatek odpovídá náročnosti úkonu a jeho důležitosti? Banka argumentuje tím, že s vydáním potvzení je spojena celá řada dalších úkonů, které bance způsobují náklady, a poplatek má za úkol tyto náklady banky pokrýt.

Stížnost klienta:

Dobrý den,

v září 2017 mi konči fixace hypotečního úvěru u Expobank, kde bych chtěl splatit celou částku úvěru. 

Bylo mi řečeno, že musím banku požádat o vystavení "Písemného potvrzení výše zůstatku hypotečního úvěru vydané na žádost klienta" a banka si v sazebníku účtuje 1.000,- + DPH za toto potvrzení. O takovémto poplatku jsme zprvu nevěděl, jediné co jsem teď ve smlouvě našel je část: "Poplatky neupravené touto Smlouvou se řídí platným Sazebníkem Banky"

Takovéto potvrzení mi přijde zcela zbytečné, jelikož je "potvrzovaná" částka pouhým sečtením dvou čísel ze Splátkového kalendáře, který je součásti smlouvy. 

Přikládám ještě části smlouvy, které se týkají nákladů a předčasného splacení úvěru. 

Mám za to, že mě banka nutí žádat o něco, co není potřeba, a je jasně dané smlouvou a jejími součástmi.

Dá se nějak tomuto poplatky vyhnout? 


Vyjádření banky ke stížnosti:

Poplatek „Písemné potvrzení výše zůstatku hypotečního úvěru vydané na žádost klienta“ je nejen za vystavení vyčíslení zůstatku hypotečního úvěru, ale také za vystavení kvitance, souhlasu se zřízením dalšího zástavního práva u refinancování a další úkony, které s předčasným splacením hypotéky souvisí a bance generují náklad. Nejedná se tedy jen o úkon „sečtení dvou čísel ze Splátkového kalendáře“, jak je uvedeno v dotazu klienta.

DALŠÍ STÍŽNOSTI KLIENTŮ A REAKCE BANK NALEZNETE ZDE!



Vrba - poplatek tisíc korun za potvrzení o zůstatku úvěru. Je nutné ho platit?

Diskutovat (0)


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více