80 tisíc českých penzistů je v exekuci. Většina jich platí do konce života


11. 07. 2016  00:49     Miroslav Zeman     komentáře (0)

Počet penzistů,  kteří jsou zatíženi exekucí na svůj důchod stále roste. Roli hrají nejen dluhy či pochybení samotných penzistů, ale také pochybení jejich potomků za které důchodce jejich dluhy platí. Počet exekucí na důchody se zvýšil meziročně o 4700 a činí aktuálně více než 80 000.

80 tisíc českých penzistů je v exekuci. Většina jich platí do konce života




Dle informací České správy sociálního zabezpečení bylo penzistům v exekuci strženo přes dvě miliardy korun.

Mnoho penzistů platí za své nezodpovědné děti

Velká část penzistů si přitom tento problém nezpůsobila sama. Velká část jich totiž ručila za dluhy svým dětem, které děti následně nespláceli a na jejich rodiče, kteří jsou už v důchodu, dopadla tvrdě exekuce. Takovou zkušenost má i paní Hana z Hradce Králové. "Ručila jsem za úvěr své dceři, která slibovala, že dluh bude normálně splácet. Po půl roce však dcera odletěla do Anglie a dluh přestala splácet. Exekutor tak vyzval mě jako ručitele, abych dluh zaplatila. Bohužel jsem 200 tisíc neměla, a tak se mi strhávají tři tisíce z důchodu každý měsíc," říká penzistka Hana.

Zadlužení penzisté nemají často ani na jídlo

Právě penzisté s exekucí se dostávají do často neřešitelných situací. Až na nezabavitelné minimum je jim celý zbytek důchodu stržen na úhradu závazků. Penzisté tak sotva zaplatí nájem v bytě a na jídlo už jim často zbývá méně než tisíc korun. Je přitom často jisté, že dluh nemohou tito staří lidé zaplatit do konce svého života. Kromě důchodu navíc není penzistům velmi často co brát.

Penzisté jsou jistější, než jiní mladší dlužníci

Penzisté žijí v nájemních bytech nebo pečovatelských domech, kde mají skromný, neprodejný nábytek, nebo je veškeré zařízení pronajaté. Co mohli, pak už v minulosti darovali svým dětem. Přesto jsou pro exekutory staří lidé zajímavým objektem. Na rozdíl od mladších dlužníků mají totiž jistý příjem, který je velmi snadno postižitelný už u jeho plátce, tedy ČSSZ. Strhávané částky tak sice nejsou vysoké, ale i v očích exekutorů a věřitelů je lepší alespoň něco než nic. Splátky jsou navíc pravidelné a penzistům jsou strhávány často až do jejich smrti.

Exekuce v případě penzistů jsou tak alespoň částečně úspěšné, což se nedá říci o jiných dlužnících, kteří umí svůj majetek i příjmy velmi dobře skrývat a žít si i přes množství exekucí na vysoké noze.

KALKULÁTOR BANKOVNÍCH POPLATKŮ NALEZNETE ZDE!

pocitac



80 tisíc českých penzistů je v exekuci. Většina jich platí do konce života

Diskutovat (0)


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více