Banky firmám letos půjčují více, čekají ale zhoršení


24. 11. 2011  11:39     ČTK     komentáře (0)

Tuzemské banky většinou v letošním roce evidují zvýšený zájem podniků o úvěry. Zároveň ale přiznávají, že v souvislosti se zhoršující se ekonomickou situací poptávka firem po úvěrech zřejmě bude opět klesat, což některé banky již zaznamenaly. Vyplývá to z ankety ČTK mezi tuzemskými bankami. Firmy si podle nich berou především více půjček na investice, úvěry na provoz firem spíše stagnují.





Během hospodářské krize v letech 2008 a 2009 tuzemské finanční ústavy zaznamenaly pokles zájmu firem o půjčky. Zároveň i samotné banky zpřísnily přístup k úvěrům a kvůli nárůstu nesplácených půjček musely svá úvěrová portfolia očistit.

.

"Po oživení z konce minulého roku a začátku letošního roku pozorujeme v posledních měsících pokles poptávky podnikatelů a středních firem po úvěrech. Souvisí to zejména s makroekonomickým výhledem, kdy celá řada institucí postupně snižuje prognózy růstu pro příští rok," uvedl například mluvčí Raiffeisenbank Tomáš Kofroň. Konkrétní čísla ovšem neřekl.

.

Samotné banky podle něj poskytování úvěrů neomezují a ani neomezí. "Banky svá úvěrová portfolia v předchozích letech pročistily, nejsou nijak zatíženy velkým množstvím špatných úvěrů, a proto nemají ani důvod nijak přiškrcovat či omezovat úvěrování firem," dodal.

Komerční banka letos do konce září zvýšila objem úvěrů poskytnutých podnikům o více než 15 procent na 234,5 miliardy Kč. Úvěry podnikatelům a malým podnikům vzrostly o 8,6 procenta na 27,1 miliardy Kč. Objem úvěrů poskytnutých velkým firmám v České republice a na Slovensku vzrostl o necelých pět procent na 185,1 miliardy Kč.

. NOMINUJTE SVÉ FAVORITY DO ANKETY O NEJABSURDNĚJŠÍ POPLATEK 2011! .

ČSOB začaly objemy úvěrů poskytnutých malým a středním podnikům od počátku letošního roku opět růst a jejich objem ke konci září činil 64,6 miliardy korun. To je ale v meziročním srovnání stále pokles o jedno procento. "V posledních šesti měsících se obnovila poptávka po dlouhodobých investičních úvěrech," uvedla banka. V případě malých firem banka zaznamenala výrazný nárůst počtu úvěrů, jejich objem se ovšem nezměnil. "Počet malých firem, které si u nás půjčují, se výrazně zvětšil, ale podnikatelé si půjčují menší částky. Chovají se zodpovědně," uvedl k tomu ředitel útvaru Řízení pobočkové sítě malých a středních podniků Roman Kracík.

Objem poskytnutých úvěrů pro korporátní a firemní klienty UniCredit Bank vzrostl za devět měsíců letošního roku o téměř devět miliard na 159,4 miliardy korun. "Největší zájem vidíme o investiční úvěry se splatností pět a více let," uvedla banka.

.

Naopak žádné významné změny na trhu malých a středních podniků nepozoruje Česká spořitelna. "Ke konci září 2011 jsme poskytli středním a velkým firmám úvěry v hodnotě 154,3 miliardy korun a malým firmám a podnikatelům v hodnotě 45,5 miliardy korun. Zájem firem o financování je zatím obdobný jako v uplynulém období," uvedl Jan Holinka z tiskového oddělení banky.

.

GE Money Bank rovněž podle mluvčího Pavla Zúbka zaznamenala nárůst nově poskytnutých úvěrů firmám i celého úvěrového portfolia. "Na druhou stranu je ale nutno poznamenat, že česká ekonomika zpomaluje a do budoucna se dá očekávat ochlazení úvěrování firem. Velmi přitom bude záležet na poptávce ze zahraničí," uvedl analytik GE Money Bank Petr Gapka.



Banky firmám letos půjčují více, čekají ale zhoršení

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16623268880

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,1670
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4820
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8250
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3780
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,7300
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4150
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0573
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více