Banky poskytují úvěry i na vypořádání mezi sourozenci. Jak to funguje - II. část


11. 05. 2016  00:55     Miroslav Zeman     komentáře (0)

Vypořádání mezi sourozenci je v poslední době velmi častá finanční transakce. V souvislosti s darováním majetku rodičů na jednoho ze sourozenců se vyskytla potřeba odškodnit i druhého sourozence, který nic nedostal. Věc se stala zajimavou i pro banky, které připravili příslušné produkty. ČTĚTE DÁLE!

Banky poskytují úvěry i na vypořádání mezi sourozenci. Jak to funguje - II. část




Proč se finančně vypořádávat?

Je to spíše otázka určité spravedlnosti tak jak jí vnímají i rodiče. Jedná se tedy spíše o morální povinnost. Ze zákona tato povinnost totiž nevyplývá a obdarovaný tak není povinen se se sourozencem vypořádávat. Přijatý dar totiž může i sourozenec těžko zpochybnit. Je totiž věcí rodičů komu za svého života darují svou nemovitost či jiný majetek. Nemusí to být dokonce ani děti, ale klidně jiný příbuzný, nebo úplně jiná osoba.

Děti rodičů pak nemohou napadnout toto darování s tím, že oni měli právo na tento majetek a to ani po smrti rodičů či jednoho z nich. Nejčastěji se tak zpochybňují úkony realizované v době života rodičů tím, že rodiče nevěděli co podepisují, že na ně obdarovaný tlačil a nutil je k podpisu apod. Je však třeba zmínit, že tyto důvody jsou zcela nedostačující a pokud je žalobce, tedy sourozenec neprokáže, nemůže být nijak úspěšný.

Jediný "přínos" tak může být pro sourozence, který dar nedostal, fakt, že může uplatňovat nárok na zbylou část majetku rodičů. Důvodem je to, že druhý sourozenec už byl uspokojen z daru z majetku rodičů.

Proto je vypořádání sourozenců v souvislosti s darem nemovitosti jednomu z nich spíše morálním závazkem, na kterém často rodiče trvají. Pokud jsou rodiče v dobrém vztahu se všemi svými dětmi, bylo by také nevhodné či problematické, když by bez souhlasu dalších dětí darovali veškerý svůj majetek, což nemovitost velmi často je, jen jednomu z nich. Takový postup často vede k hádkám a konfliktům mezi obdarovaným sourozencem a těmi neobdarovanými, a konfliktům mezi rodiči a dětmi, které nic nedostaly.

Vyhnout se takovým konfliktům a nedorozuměním pomůže právě i produkt hypotéky určené na vypořádání se sourozencem. Rodiče tak mají kontrolu nejen nad samotným darováním jednomu z dětí, ale také na tím, aby se obdarovaný se všemi svými sourozenci řádně vyrovnal, dle požadavku rodičů.

PRVNÍ ČÁST ČLÁNKU NALEZNETE ZDE!

ČLÁNEK PŘIPRAVILA ADVOKÁTNÍ KANCELÁŘ A PRÁNICKÝ SERVER WWW.PROFIPRAVNIK.CZ



Banky poskytují úvěry i na vypořádání mezi sourozenci. Jak to funguje - II. část

Diskutovat (0)


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více