Banky v České republice za rok 2018 rekordně vydělávají


18. 12. 2018  00:53     Miroslav Zeman     komentáře (0)

Aktualita: Banky v České republice dosáhly za tři čtvrtletí tohoto roku rekordního zisku. Zisk dosud dosáhl 62,6 miliardy korun. Zisk tak byl o 2,7 miliardy korun vyšší než za stejné období loňského roku.

Banky v České republice za rok 2018 rekordně vydělávají




Zruba o tři procenta roste meziročně zisk tuzemských bank. Na růstu zisků se podílí jak velké, tradiční banky, tak i banky nové. I banky s nulovými či minimálními poplatky vykazují až stamilionové zisky. Je tak zřejmé, že vydělává jak koncept bank s vyššími poplatky ale širokými službami a dostupností, tak i koncept nízkonákladových bank s minimálními či nulovými poplatky za základní bankovní služby.

Vydělávají velké i malé banky

Mladší banky navíc dosahují zisků i ve chvíli, kdy mohutně investují do svých poboček či sítě bankomatů. Například Air Bank rozšířila během dvou let zásadně svou bankomatovou síť o desítky bankomatů a jejich rozšířením se výrazně přiblížila počtem i svým větším konkurentům. To samé platí o počtu poboček, které zvyšuje téměř všechny menší či středně velké banky. Nepotvrzuje se tak předpověď některých ekonomů, že přechodem an internetové služby a mobilní bankovnictví bude počet poboček bank postupně ubývat.

Po letech rostou i příjmy z poplatků

Bankám nerostl jen samotný zisk, ale po několika letech začaly opět růst i příjmy z poplatků a provizí. V tomto segmentu tak banky zvýšily své výnosy meziročně o 700 milionů korun na 33,7 miliardy korun. Zvýšení je však pouze symbolické a fakticky se tak jedná pouze o stagnaci výnosů z poplatků a provizí.

Zisk opět skončí z drtivé většiny v zahraničí

Rekordní výsledky se očekávají i v posledním čtvrtletí. Příští rok však očekáváme zpomalení nárůstu zisků, protože dojde k poklesu objemu poskytnutých hypoték, které jsou pro banky velmi lukrativní a ziskové. Stejně tak bude docházet ke zpomalování ekonomiky a tedy k postupnému poklesu zájmu o úvěry ze strany domácností i podniků. Akcionáři bank se tak mohou za letošní rok těšit na tučné dividendy, které obykle z 89 procent končí v zahraničí. Banky jsou tak jedním z největších zdrojů odlivu prostředků z dividend za naše hranice.



Banky v České republice za rok 2018 rekordně vydělávají

Diskutovat (0)


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více