Banky v ČR zvyšují zisky (Bankovnictví)


21. 11. 2008  11:33     ČTK     komentáře (0)

Banky v ČR navzdory globální finanční krizi zvyšují zisky. Tři největší banky Česká spořitelna, ČSOB a Komerční banka v součtu vytvořily za tři čtvrtletí čistý zisk 26,8 mld. Kč, meziročně o 13 % více.





Banky v ČR navzdory globální finanční krizi zvyšují zisky. Tři největší banky Česká spořitelna, ČSOB a Komerční banka v součtu vytvořily za tři čtvrtletí čistý zisk 26,8 mld. Kč, meziročně o 13 % více. Většině ze zahraničních majitelů bank se naopak hospodářské výsledky meziročně zhoršily.

Banky v ČR podle analytiků nadále zvyšují objemy úvěrů a nemají vážnější potíže s jejich splácením. Mají též dostatek zdrojů od klientů a na rozdíl od zahraničních protějšků se nepouštěly v takové míře do riskantních investic. "Důležitým prvkem je dostatek zdrojů v podobě klientských depozit, který nenutil banky shánět dodatečný kapitál na mezibankovním trhu," míní analytik společnosti Fio David Brzek. Dopad finanční krize na českou ekonomiku doposud nebyl takový, aby výrazně utlumil úvěrový trh v ČR, i když první známky zpomalování již byly ve třetí kvartále patrné. Zhoršení ziskovosti odborníci u českých bank nepředpokládají ani pro poslední čtvrtletí. Banky sice asi přijdou o část prostředků v krachujících islandských bankách, ale na druhou stranu budou mít jednorázové výnosy z prodeje podílů v pražské burze. "Tempo růstu zisků u bankovních domů se bude postupně zpomalovat, ale i v závěru roku lze očekávat dobré výsledky. Ztrátového hospodaření bych se rozhodně neobával," dodal Brzek.

České spořitelně od ledna do konce září narostl konsolidovaný čistý zisk meziročně o více než 73 % na 14,08 mld. Kč. Bez vlivu prodeje Pojišťovny ČS se čistý zisk zvýšil o 21 %. Komerční banka zvýšila za první tři letošní čtvrtletí čistý zisk o 22 % na 9,94 mld. Kč. ČSOB hospodařila za letošní tři čtvrtletí s čistým ziskem 2,8 mld. Kč, což znamenalo meziroční pokles o 62,7 %.

Belgická bankovní a pojišťovací skupina KBC, majitelka ČSOB, hospodařila ve třetím čtvrtletí se ztrátou 906 mil. EUR po zisku 639 mil. EUR před rokem. Čistý zisk francouzské bankovní skupiny Société Générale, která je vlastníkem KB, se ve třetím čtvrtletí propadl o 84 % na 183 mil. EUR. Rakouská Erste Bank, většinový vlastník ČS, zvýšila za tři čtvrtletí čistý zisk o 74,6 % na 1,46 mld. EUR, asi 34,75 mld. Kč. Bez zahrnutí výnosů z prodeje pojišťoven by její čistý zisk po menšinových podílech meziročně narostl o 2,8 % na 861,7 mil. EUR.



Banky v ČR zvyšují zisky (Bankovnictví)

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16612779360

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,1670
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4820
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8250
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3780
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,7300
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4150
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0573
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více