Banky zdraží některé poplatky


03. 12. 2008  12:47     ČTK     komentáře (0)

Jednorázový příkaz k úhradě zadaný na pobočce KB vyjde již na 29 korun místo nynějších 20 korun. Na druhou stranu KB zruší jeden z poplatků označovaných klienty za absurdní - poplatek za nadměrný vklad.





Dvě ze tří největších bank v tuzemsku zvednou v příštím roce některé poplatky pro občany. První upomínky při překročení zůstatku na účtu nebo neuhrazení daných splátek u úvěrů a kreditních karet budou u České spořitelny nově stát 300 korun a poštovné, zatímco nyní je účtováno jen poštovné. Jednorázový příkaz k úhradě zadaný na pobočce Komerční banky vyjde již na 29 korun místo nynějších 20 korun. Na druhou stranu Komerční banka zruší jeden z poplatků označovaných klienty za absurdní - poplatek za nadměrný vklad, vyplynulo z nových ceníků bank.

Bankovní poplatky jsou v tuzemsku terčem neustávající kritiky. Na serveru www.bankovnipoplatky.com běží již čtvrtý ročník ankety o nejabsurdnější bankovní poplatek. Banky letos za tři čtvrtletí vybraly od klientů na poplatcích a provizích 34 miliard korun, což znamenalo meziroční růst o 5,4 procenta. Banky se brání i tím, že rostoucí výnosy z poplatků odrážejí rostoucí využívání bankovních služeb.

Zrušení poplatku za nadměrný vklad v KB odborníci vítají. "Tento poplatek byl tak trochu postaven na hlavu. Banka sice má s přepočítáváním a bezpečností kolem takové transakce své náklady, ale co jiného by si měla přát, než že někdo přinese velký obnos," poukázal Patrik Nacher ze zmíněného serveru.

V případě upomínek Česká spořitelna poplatky podle svého oznámení sjednocuje. "Jde o takzvané sankční poplatky, to znamená, že pokud plníte smluvené podmínky produktů a služeb, s těmito poplatky se vůbec nesetkáte," oznámila spořitelna klientům na webových stránkách. Další zdražení spořitelna připravila u některých výběrových služeb takzvané ideální hypotéky. Jednorázový poplatek za změnu výše splátek hypotéky nebo za přerušení splácení hypotéky bude 1999 korun, zatímco nyní činí 1499 korun. Nový ceník spořitelny platí od února 2009.

Komerční banka dále mírně zvýší ceny výpisů zasílaných poštou a vyzvedávaných na pobočce banky. Měsíční elektronický výpis bude nadále pro občany a malé podniky zdarma. "Komerční banka zvyšuje motivaci klientů k využívání moderních služeb přímého bankovnictví a k elektronické komunikaci mezi klientem a bankou," oznámila banka v tiskové zprávě. O jeden procentní bod na 19,9 procenta vzrostou u Komerční banky úrokové sazby osobních kreditních karet MasterCard. Komerční banka mění ceník od počátku ledna příštího roku.

UniCredit Bank zase klientovi, který u ní bude mít hypotéku, ale ne osobní konto nebo běžný účet, bude účet k hypotéce spravovat za 300 korun měsíčně, zatímco dosud to je za nejvýše 200 korun, potvrdil mluvčí banky Tomáš Pavlík s tím, že tisková zpráva k novému sazebníku platnému od 1. ledna 2009 bude zveřejněna v pondělí.



Banky zdraží některé poplatky

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16556109584

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,1530
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4390
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8215
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3325
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,6725
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0539
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více