Cestou k dohánění vyspělých zemí je růst mezd. ČR v této disciplíně stále zaostává


28. 06. 2016  00:59     Miroslav Zeman     komentáře (0)

4. DÍL - EKONOMICKÝ KOMENTÁŘ A ANALÝZA SERVERU BANKOVNÍ POPLATKY: Cestou k výraznějšímu dohánění životní úrovně západních vyspělých zemí je bezesporu rychlý růst mezd a produktivity práce v naší zemi. Nyní máme velmi dobré podmínky rychlejšího růstu dosáhnout. ČTĚTE DÁLE!

Cestou k dohánění vyspělých zemí je růst mezd. ČR v této disciplíně stále zaostává




Pro zajištění skutečného růstu mezd a jejich dohánění úrovně ve vyspělejších zemích je tlak na růst mezd a související optimalizace výroby, inovace i jiná cenová politika, která se nemůže orientovat pouze na nižší cenovou úroveň, ale zejména na kvalitu. V této otázce má Česká republika obrovské rezervy. Jako ekonomika totiž vyváží nesrovnatelně velké objemy zboží, jehož cena je ale velmi nízká. Je zde proto prostor ke snižování objemu a rozsahu výrobkové základny a nahrazení objemu a množství kvalitou a tedy i vyšší cenou.

Růst mezd bude stimulovat růst ekonomiky

Jak jsme již uvedli v minulých dílech, povede vysoký růst mezd ke zvyšování důležitosti domácího trhu a tedy i ke zvyšování odbytu průmyslu na domácím trhu. Právě lidé s vyššími mzdami si mohou dovolit kupovat dražší a kvalitnější výrobky, tím otevřeme uzavřený kruh a podniky se budou moci více orientovat právě na domácí trh.

Domácí trh je slabý. Mohou zato právě nízké mzdy

Je přitom známo, že růst nyní aktuálně zažívá především exportně orientovaný automobilový průmysl, kterému se velmi daří a neustále zvyšuje výrobu i tržby. Naopak ostatní průmyslová odvětví stagnují nebo klesají. Automobilový průmysl tak do velké míry deformuje pohled na celkovou kondici průmyslu. Málo exportně orientovaným odvětvím, jako jsou potravinářský průmysl, stavební průmysl, nábytkářství, spotřební průmysl, se už tolik nedaří a viníkem je právě nízký objem mzdových prostředků na tuzemském trhu.

Vystoupit ze začarovaného kruhu nízkých mezd

Pokud se podaří rozseknout gordický uzel uzavřeného kruhu nízkých mezd v ekonomice, dosáhneme po mnoha letech skutečného dohánění vyspělých zemí nejen v oblasti platů, ale také v oblasti vyspělosti ekonomiky jako takové. Teoreticky bychom mohli dosáhnout ekonomické úrovně vyspělých zemí EU za deset či dvacet let, pokud bychom rostli vždy o dvě procenta rychleji než tyto země. Dosáhli bychom tak ekonomické úrovně vyspělých zemí s polovičními platy, kdy vyspělost ekonomiky by zajišťoval především exportně orientovaný průmysl a exportně orientované služby. Naopak na domácím trhu bychom živořili a deklarovaná vyspělost by tak byla jen na papíře, stejně jako je tomu dnes.



Cestou k dohánění vyspělých zemí je růst mezd. ČR v této disciplíně stále zaostává

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16670179200

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,1650
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,5310
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8250
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3845
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,7450
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4150
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0561
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více