Anketa o nejabsurdnější bankovní poplatek. Zatím vede poplatek za autorizační sms


17. 04. 2020  08:52     Miroslav Zeman     komentáře (0)

Anketa o nejabsurdnější poplatek odstartovala už v polovině února. Jedenáct absurdních bankovních poplatků soutěží o to, který z nich se stane nejabsurdnějším na základě hlasování veřejnosti. Zatím vede s mírným náskokem poplatek za autorizační sms.

Anketa o nejabsurdnější bankovní poplatek. Zatím vede poplatek za autorizační sms




Autorizační sms je absurdní už ze své podstaty

Potřebujete poslat autorizační sms třeba z důvodu aktivace nějaké bankovní služby? Banka vám tuto transakci zpoplatní. Absurdní přitom je, že bez autorizační sms si nemůžete službu banky spustit. Klient tedy vstřícně chce využít nějakou, třeba i placenou službu banky, ale banka mu ji nespustí a nezprovozní, pokud klient nevyužije nástroje pro spuštění, tedy autorizační sms. Zatímco v prostředí bankovnictví a bankovních služeb je tento způsob zpoplatňování poměrně běžný a v zásadě akceptovaný, v jiných sektorech by byl takový postup nemyslitelný.

Představte si, že byste chtěli využít myčku automobilu a kromě standardní ceny za službu by Vám automat na konci služby načetl poplatek za vjezd do myčky, poplatek za využití saponátu, nebo poplatek za využití parkovacího místa před myčkou při zajištění placení. Jednalo by se o tak extrémní přístup, že by ho drtivá většina společnosti neakceptovala, a taková myčka by brzo ukončila činnost. Stejný přístup bank přitom společnost dlouhodobě akceptovala. Pohled na absurdní poplatky se však dlouhodobě postupně mění.

HLASUJTE I VY V NAŠÍ VELKÉ ANKETĚ O NEJABSURDNĚJŠÍ BANKOVNÍ POPLATEK ZDE!

Absurdní poplatky jsou aktuální i v době koronaviru

V době koronavirové krize je problematika bankovních poplatků stále aktuální. Klienti své banky sledují i optikou toho, jak zatěžují klienty svými poplatky, a to zejména poplatky vztahujícími se k úvěrům a hypotékám. V době krize, kdy budou mnoha lidem docházet finanční prostředky nebudou chtít lidé platit za dnes již tak banální věci jako třeba vedení běžného účtu a ty nejzákladnější bankovní poplatky.

Banky deklarovaly, že jsou připraveny pomoci svým klientům a ekonomice. Mají velké možnosti. Banky tak nemusí pomáhat jen obyčejným odkladem splátek úvěrů, ale také například odpuštěním úroků po dobu odkladu splátek, nebo odpuštění poplatků.

Velký pokrok je vidět již v tom, že banky bez výjimky neuplatňují a neuplatňovaly poplatek za změnu smluvních podmínek v souvislosti s odkladem splátek. Tato transakce je totiž jinak standardně zpoplatněna ve velké většiny bank.

Pro jaké poplatky můžete v anketě hlasovat:

1) Poplatek za vystavení potvrzení o zůstatku úvěru za účelem předčasného splacení hypotéky nebo úvěru

2) Poplatek za vklad na účet na přepážce třetí osobou

3) Poplatek za dotaz úřední osoby (dotaz policie, exekutora, soudu apod. k účtu klienta

4) Poplatek za autorizační sms

5) Poplatek za příchozí nebo odchozí platby ze/do zahraničí

6) Poplatek za výběr kartou z bankomatu vlastní banky

7) Poplatek za vklad nebo výběr na přepážce z/na vlastní účet

8) Poplatek za zjištění zůstatku z bankomatu cizí banky

9) Poplatek za předčasně splacený úvěr

10) Poplatek za vedení účtu k hypotečnímu či spotřebitelskému úvěru

11) Poplatek za vedení účtu



Anketa o nejabsurdnější bankovní poplatek. Zatím vede poplatek za autorizační sms

Diskutovat (0)


Vstřícná banka

Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor