Kodex mobility? Skvělá věc, pomůže vám snadno změnit banku (ač má své mouchy)


13. 04. 2012  12:41     ar     komentáře (0)

Jak jsme několikrát psali (a jistě to od nás párkrát uslyšíte), Kodex mobility bankovních klientů je parádní věc pera České bankovní asociace, která umožňuje bankovním klientům snadno a efektivně změnit banku. Navzdory tomu, že se jedná o skutečně velmi užitečný nástroj, dle bank stále existuje prostor proto, aby bylo jeho fungování ještě efektivnější.





Že nevíte, o co jde? Kodex mobility bankovních klientů je sofistikovaný nástroj, který umožní vyplněním jednoho dokumentu změnit starou, nevyhovující banku za novou (lepší, levnější, modernější, s přívětivějšími bankéři/bankéřkami – záleží na vás). Vtip je v tom, že do té staré banky vůbec nemusíte chodit, protože onu časově nákladnou a mnohdy ne úplně příjemnou agendu za vás vyřídí právě pracovníci nové banky, včetně převedení platebních příkazů, vyřízení karet, atd. atd.

JAK A KDE „TO“ FUNGUJE? PŘEČTETE SI ZDE!

Vývoj na bankovním trhu v posledních měsících ukazuje, že využívání Kodexu mobility českými klienty výrazně vzrostlo s tím, jak se na tomto trhu etablovaly nové banky – Equa Bank, ZUNO a Air Bank. „Už několik set zákazníků využilo Kodex mobility pro převedení svých účtů a plateb do Air Bank. Neznáme čísla z jiných bank, ale z neoficiálních rozhovorů víme, že naši zákazníci využívají Kodex mobility častěji. A sami nám říkají, že na Kodexu mobility oceňují, že celý přechod do Air Bank lze zařídit vyplněním jednoho formuláře a do původní banky už nemusí chodit,“ potvrdil informace redakci BP.com mluvčí Air Bank Rostislav Kocman. Ač se k nám dostalo několik ohlasů od bankovních klientů, jež zaznamenali určitou „neochotu“ od pracovníků „vlastních“ bank informovat je o možnosti využít kodex mobility (logicky: odejít z vlastní banky ke konkurenci), například v Air Bank o podobných komplikacích působených jejich klientům neví. Rostislav Kocman naopak oceňuje, že pravidla nastolená Českou bankovní asociací fungují a jsou respektována. „Nesetkali jsme se zatím s tím, že by některá z jiných bank kladla našim novým zákazníkům při využití Kodex mobility překážky. Samozřejmě se začínají probouzet a snaží se je kontaktovat a klienta si udržet, ale to nepovažujeme za překážku či obstrukci, to je naprosto racionální chování. A pokud je klient rozhodnutý k nám přejít, tak už svou žádost zpět nevezme,“ říká Kocman.

S tím, jak roste využití Kodexu mobility a užitečný nástroj je znovu a znovu podrobován testu v praxi, se však také odkrývají místečka, na nichž by bylo možné jeho fungování ještě vylepšit. Mezi nejčastěji zmiňované náměty ke zlepšení patří hlavně nemožnost tento dokument upravovat. „Ano, na formuláři Kodexu mobility nám skutečně vadí, že si ho nemůžeme upravit tak, aby byl srozumitelnější a pro klienty pochopitelnější. Mohli jsme sice použít náš font, náš grafický design, ale raději jsme použili doslovný text formuláře České bankovní asociace, aby nemohl být formulář nijak zpochybněný,“ dokladuje Rostislav Kocman z Air Bank, a ihned dodává, že klienti banky si také stěžují na nemožnost podat žádost elektronicky, ale musí být fyzicky podepsána na obchodním místě banky. „Ani my nerozumíme tomu, proč nejde tyto formuláře v roce 2012 vyplnit a poslat elektronicky, proč musí jít o papír s ručním podpisem, když je možné si kompletně online založit účet, podat elektronicky daňové přiznání, máme datové schránky a vůbec téměř vše lze dnes vyřídit elektronicky,“ říká Rostislav Kocman.



Kodex mobility? Skvělá věc, pomůže vám snadno změnit banku (ač má své mouchy)

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16524276816

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,1550
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4670
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8270
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3610
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,6875
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0552
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více