Výběr z bankomatu po celém světě zdarma? Mnohdy vám poplatek stejně naúčtují


30. 06. 2022  08:53     Miroslav Zeman     komentáře (0)

Raiffeisenbank a další banky slibují výběr z bankomatu po celém světě zdarma bez poplatků. Ve skutečnosti tučný poplatek zaplatit můžete. Stačí, aby provozovatel bankomatu v zahraničí vybíral poplatek za použití bankomatu tzv. surcharge fee, a máte smůlu.

Výběr z bankomatu po celém světě zdarma? Mnohdy vám poplatek stejně naúčtují




Klient banky hotovost v zahraničí zdarma nevybral

Jeden ze čtenářů našeho serveru Bankovní poplatky se na nás obrátil se stížností, kdy jako klient Raiffeisenbank využil její nabídky bezplatného výběru v zahraničí, a přesto poplatek zaplatil. Věc by se dala i pochopit, pokud by vybíral úplně u jiné skupiny a například v Africe. Klient si chtěl přitom vybrat pouze v sousedním Rakousku a z bankomatu Raffeisenbank Austria. Předpokládal tak, že minimálně u matky banky kde je klientem by žádný poplatek platit neměl, i když ho bankomat na poplatek upozornil.

Po návratu klient platbu reklamoval a byl odmítnut s tím, že tuzemská Raiffeisenbank je oddělena od Rakouské RB a nemá s ní v tomto nic společného. Dále byl klient informován, že se může objevit poplatek provozovatele zahraničního bankomatu tzv. Surcharge fee, kdy tento poplatek vybírá provozovatel zahraničního bankomatu.

RB přitom neuvádí, kolik a jaké bankomaty v zahraničí poplatek uplatňují. V praxi se tak můžeme dostat na stav, že zpoplatněných bankomatů v zahraničí bude většina a reklama RB o výběru z bankomatu zdarma po celém světě tak bude jen nesplněným slibem. Pro úplnost je třeba dodat, že RB o možnosti poplatku provozovateli na svých stránkách informuje. 

V síti partnerských bank, či v rámci skupiny by se poplatky platit neměly

Je pravdou, že byl klient na poplatek upozorněn, ale minimálně v síti partnerských bank v rámci skupiny by si měla toto RB zajistit, pokud už výběry zdrama slibuje ve svých kampaních. V opačném případě se mohou cítit klienti skutečně oklamáni, protože jiné banky v rámci svých skupin umožňují výběr z bankomatů v zahraničí zdarma.

Jiné by to také bylo v případě, kdy by v rámci kampaně banka velmi viditelně upozornila, že ne výběr z každého bankomatu je bezplatný a může v tom existovat háček na který si mají klienti dát pozor.

"V tomto případě se jedná o dodatečný poplatek tzv. Surcharge fee, což je paušální poplatek za použití bankomatu, který mohou hlavně zahraniční provozovatelé některých bankomatů účtovat těm, kteří nejsou jejich klienty a chtějí bankomat využít. Tyto poplatky nemůže Raiffeisenbank ovlivnit, jde o poplatek za použití bankomatu. Pokud klient nechce tento poplatek platit, musí vyhledat bankomat, který je bez Surcharge fee. Poplatek za „použití“ bankomatu účtuje provozovatel dotyčného ATM a nejedná se o poplatek Raiffeisenbank," sděluje Tereza Kaisersotová tisková mluvčí Raiffeisenbank.

Pozor na to co vám zahraniční bankomat sděluje. Může se jednat o Surcharge fee

I pokud máte slíbené výběry z bankomatů zdarma v zahraničí, pečlivě zkoumejte to co vám zahraniční bankomat sděluje. Pokud se objeví informace, že výběr může být zpoplatněn, berte tuto informaci vážně i s tím, že se vás poplatek může týkat také. Jedná se totiž o tzv. Surcharge fee, kdy poplatek uplatňuje provozovatel bankomatu a slib vaší banky o bezplatném výběru v zahraničí se tedy těchto případů netýká. Respektive se týká pouze toho, že sama banka poplatek za výběr v zahraničí neúčtuje. Pokud se tedy zmínka o poplatku v bankomatu objeví, pak hotovost nevybírejte a raději vyhledejte jiný bankomat. 



Výběr z bankomatu po celém světě zdarma? Mnohdy vám poplatek stejně naúčtují

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16639630224

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,1670
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4820
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8250
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3780
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,7300
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4150
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0573
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více