Zásady plateb na internetu – 7 bodů k bezpečnému využití!


14. 02. 2012  13:55     BP.com     komentáře (0)

Platby po internetu jsou skvělým pomocníkem – jsou rychlé, levné a jednoduše dostupné. Jen musíte vědět, jak na ně. Našich sedm bodů rad vás naučí, jak tento v zahraničí běžný prostředek bezpečně používat.





1.      Platit na internetu je výhodné

Proč na internetu platit kartou? Výhod je hned několik. Platba je zpracována okamžitě, což znamená výhodu v  rychlém odeslání zboží od prodejce. Ten totiž nemusí čekat na převedení prostředků. Navíc ušetříte i na poplatcích.

 

 

2.      Vyberte vhodný typ karty

Není karta jako karta, protože ne každou lze použít k platbě na internetu. Například kartou Maestro na internetu nezaplatíte. Chcete-li tento způsob platby použít v zahraničí, je potřeba, aby byla embosovaná (s plastickými vytlačenými číslicemi na kartě). Nejjednodušší je zeptat se ve vaší bance.  

3.      Odblokujte kartu pro platby na internetu

S některými kartami vám nepůjde platit bez jednoduchého úkonu – musíte je odblokovat. Zablokování poskytovatelem karty je samozřejmě z bezpečnostních důvodů. Aktivovat kartu lze prostřednictvím několika možností (pobočka, telefon, internetové bankovnictví).  

4.      Nastavte si limit

Ten je dobrý z několika důvodů. Jednak můžete službu přizpůsobit na míru svým možnostem a potřebám, ale také slouží k bezpečnosti vašich peněz. Nastavení limitů opět provedete pomocí známých kanálů (pobočka, internetové bankovnictví, telefonní bankéř). Z hlediska poplatků by mělo být nejvýhodnější internetové bankovnictví.  

5.      Vybírejte spolehlivé obchodníky

Kartu používejte pouze u ověřených obchodníků. Rozpoznat je není těžké – na jejich webu naleznete zobrazenou ikonu zlatého zámečku. Znamená to, že údaje o vaší platební kartě budou po internetu posílány v zašifrované podobě (SSL). V řádku s názvem internetové stránky nebudete mít uvedený protokol http://, ale zabezpečený https://. Dalším znakem spolehlivého obchodníka je zobrazená garance „Verified by Visa“ nebo „MasterCard Secure Code“. V čem spočívá? Údaje o vaší kartě, jež by mohly být potenciálně zneužity, jsou odesílány rovnou do banky a obchodník se k nim vůbec nedostane.  

6.      Zadávejte jen to, co je nezbytně nutné

Nevyplňujete nic nad rámec požadovaných údajů. Pro platbu budete vždy potřebovat toto:
  • Číslo karty – je uvedeno na líci karty, skládá se z unikátní kombinace 16 číslic
  • Platnost karty – je uvedena na přední straně karty (měsíc a rok)
  • CVV2/CVC2 kód – tento kód najdete na zadní straně karty, jedná se o trojmístné číslo vedle podpisového proužku.

Nikdy nikam nezadávejte váš PIN, ten slouží pro platby prostřednictvím terminálů v obchodech nebo pro výběry z bankomatu!

 

7.      Pokud máte podezření, neriskujte

Jedná se o vaše peníze, proto buďte obezřetní. Zde více než kde jinde platí „Dvakrát měř, jednou řež.“ Když máte podezření nebo špatné tušení, proklepněte si obchodníka, zeptejte se poskytovatele karty, přečtěte si reference. Je to lepší než později zpytovat svědomí a říkat si „Že jsem se neposlechl“ nebo „Já si to říkal…“.

ĆTĚTE TAKÉ: INTERNET A FINANCE – TOMUTO SPOJENÍ SE NEVYHNETE



Zásady plateb na internetu – 7 bodů k bezpečnému využití!

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16678579056

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,1650
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,5310
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8250
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3845
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,7450
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4150
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0561
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více