ČNB nové pravomoce nedostane. Hypotéky budou přesto dražší a méně dostupné - II. díl


21. 09. 2017  00:21     Miroslav Zeman     komentáře (0)

Poslanci se rozhodli, že už do voleb neprojednají zákon, který měl dát České národní bance výrazně větší pravomoci ve vztahu k regulaci hypoték. Nikomu se před volbami do omezování dostupnosti bydlení nechtělo.

ČNB nové pravomoce nedostane. Hypotéky budou přesto dražší a méně dostupné  - II. díl




ČNB bude hypotéky regulovat i zvyšováním úroků

Zvyšování základní úrokové sazby k úvěrům sice není klasickým regulačním opatřením, ale jedná se o opatření, které výrazně ovlivňuje ceny úvěrů a tedy i zájem lidí o tyto úvěry. Z našeho pohledu se pak jedná o opatření čistší a logičtější, než jsou zásahy do svobodného rozhodování bank v rámci regulačních nařízení a omezení.

Ke zvyšování úrokových sazeb již došlo na začátku srpna, kdy se základní úroková sazba zvýšila z dosavadních 0,05 procent na 0,25 procent. Takto mírné zvýšení sice ještě zásadně úroky u hypoték nezmění, ale ČNB plánuje zvyšovat úroky postupně a to výrazným způsobem, tedy dlouhodobě. Pokud by základní úroková sazba stoupla přes půl procenta, nebo dokonce dosahovala k jednomu procentu, už se tato skutečnost výrazně projeví i na cenách hypoték. Se zvyšující se cenou logicky klesne poptávka po hypotékách. Snížení objemu hypoték nebude dosaženo jen snížením zájmu o hypotéky, ale také tím, že mnoho zájemců na hypotéku prostě nedosáhne ať už z důvodu nízkých příjmů, nebo nedostatku našetřených vlastních prostředků.

Zvyšování úroků u hypoték hraje vše do karet

Ke zvyšování úroků nejen u hypoték bude ČNB motivovat jak rekordní ekonomický růst, který aktuálně dosahuje 4,7 procenta, tak i vysoká inflace, která již překročila cíle České národní banky, a motivací bude i stále poměrně slabá koruna, která má velkou rezervu k růstu právě po zvýšení úrokových sazeb. Omezení hypoték a jejich objemu a rozsahu je tak skutečně nevyhnutelné. Na druhou stranu se tímto omezením dosáhne určitého rovnovážného stavu na trhu s nemovitostmi a budoucí výrazně lepší bezpečnosti úvěrů.



ČNB nové pravomoce nedostane. Hypotéky budou přesto dražší a méně dostupné - II. díl

Diskutovat (0)


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více