ČNB odmítá reformu dohledu podle EU (HN)


17. 07. 2009  08:18     ČTK     komentáře (0)

Česká národní banka odmítá návrhy reforem dohledu nad finančním trhem v rámci celé EU, na kterých se dohodli počátkem června lídři členských států EU.





Centrální bance se především nelíbí například snaha oslabit pravomoci národních dohledů. Zároveň upozorňuje, že návrh neřeší problémy způsobené roztříštěností dohledových orgánů v jednotlivých zemích a již vůbec neřeší příčiny vzniku současné finanční krize. Základem návrhu EK je vznik dvou celoevropských orgánů, které by měly vylepšit regulaci a sledování finančních trhů v unii. Novým orgánem má být tzv. ESFS (European System of Financial Supervisors). Úkolem této instituce bude zlepšit dohled nad finančními skupinami, které podnikají na území několika členských států EU, ale každá z jejich částí spadá pod jiný národní dohled a regulaci.

Další je ESRC (European Systemic Risk Council) a měli by ho tvořit centrální bankéři z jednotlivých členských států a národní regulátoři. Jejich úloha bude především monitorovací. "Popis činnosti ESRC je poměrně 'syrový'. ESRC má vydávat doporučení. Není však jasné, jaká opatření mají být přijata, kdo bude adresátem těchto doporučení," uvedla centrální banka. ČNB dále uvádí, že centrálním bankám a národním dohledům musí zůstat nezávislost v rozhodování o otázkách finanční stability.



ČNB odmítá reformu dohledu podle EU (HN)

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16687728752

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,1650
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,5310
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8250
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3845
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,7450
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4150
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0561
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více