ČS úspěšně zaranžovala pro Prahu emisi komunálních dluhopisů v objemu 5 mld. Kč


29. 04. 2011  16:11     Kristýna Havligerová     komentáře (0)

Hlavní město Praha (A1/A rating Moody’s/S&P’s) uvedlo včerejším dnem na tuzemský trh novou emisi komunálních dluhopisů v celkovém objemu 5 mld. Kč. Dluhopisy mají splatnost 11. května roku 2021, ponesou pevný kupon ve výši 4,25 % p.a. a jmenovitá hodnota jednoho dluhopisu je rovna 1 mil. Kč. ISIN dluhopisů je CZ0001500110. Dluhopisy byly vydány s výnosem pro investory nad střed kotací pro swap na českou korunu plus marže 100 bazických bodů a budou kótovanými cennými papíry obchodovanými na volném trhu Burzy cenných papírů Praha. Emisi dluhopisů zaranžovala Česká spořitelna.





„Důvodů, které nás vedly k rozhodnutí emitovat dluhopisy na domácím trhu, bylo v zásadě vícero. V prvé řadě šlo o potřebu úhrady komunálních dluhopisů hlavního města Prahy emitovaných v roce 2001 a se splatností 15. května 2011. Pro refinancování těchto závazků prostřednictvím nové emise komunálních dluhopisů hovořily především velmi příznivé tržní podmínky, a to zejména v podobě historicky nízkých úrokových sazeb. Také se nám podařilo zvýšit povědomí o vynikající finanční situaci mezi českými i zahraničními investory. Dluhopisy přitom nejsou zajištěny žádným majetkem hlavního města Prahy, jak tomu obvykle bývá při úvěrovém financování,“ uvedl primátor hlavního města Prahy Bohuslav Svoboda. „Bylo nám ctí asistovat Praze při přípravě jedné z největších tuzemských dluhopisových transakcí posledních let, čímž jsme rovněž potvrdili naši vedoucí pozici v České republice v oblasti dluhového financování. Česká spořitelna je dlouhodobě významným finančním partnerem hlavního města Prahy, v minulosti jsme se aktivně podíleli na aranžování řady financování včetně dluhopisů hlavního města Prahy. Včerejší transakcí hlavní město Praha využilo svého výborného ratingu na úrovni České republiky a pozitivního vnímaní investory k vydání úspěšné emise, o čemž svědčí zájem investorů v ČR i zahraničí,“ vysvětlil Daniel Heler, člen představenstva České spořitelny. Česká spořitelna působila jako vedoucí manažer a bookrunner emise. Dluhopisy byly umístěny u institucionálních investorů (zejména bank, pojišťoven, penzijních a investičních fondů a správců aktiv) v České republice, dále potom v Rakousku, Německu a Maďarsku. Obchodování na volném trhu Burzy cenných papírů Praha bude zahájeno k datu emise, kterým je 11. květen 2011.


ČS úspěšně zaranžovala pro Prahu emisi komunálních dluhopisů v objemu 5 mld. Kč

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16575265936

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,1530
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4390
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8215
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3325
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,6725
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0539
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více