Daň z nabytí nemovitosti byla zrušena, přesto můžete zaplatit tučnou daň


13. 01. 2021  00:01     Miroslav Zeman     komentáře (0)

Daň z nabytí nemovitých věcí ve výši 4 procenta z hodnoty nemovitosti byla sice již zrušena. Dani se však při prodeji vyhnout nemusíte. Při prodeji bytu nebo domu totiž můžete zaplatit i statisíce korun. Jak je to možné?

Daň z nabytí nemovitosti byla zrušena, přesto můžete zaplatit tučnou daň




Daň z nabytí nemovitých věcí je pryč, ale..

Daň z nabytí nemovitých věcí plnila státní kasu každý rok částkou přes 9 miliard korun. V září byla tato daň zrušena. Kupující nemovitosti tak nemusí hradit čtyři procenta hodnoty pořizované nemovitosti. Dříve tuto daň hradili prodávající. Kupující tedy už mohou nakupovat nemovitosti bez strachu z plateb daní. Naopak prodávající si oddechnout nemusí.

Při prodeji zaplatíte daň z příjmu

Prodávající musí i nadále hradit při prodeji daň z příjmu z prodeje, pokud jsou k tomu splněny podmínky. Dříve platilo, že tuto daň musel hradit ten, kdo prodal byt či dům do dvou let od pořízení. V případě, že měl prodávající v nemovitosti své bydliště, pak nemusel po uplynutí uvedené doby daň platit. Pokud v nemovitosti prodávající bydliště neměl, musel počkat pět let od pořízení, aby mohl nemovitost bez daně prodat. Další výjimkou bylo, pokud získanou částku z prodej použil prodávající opět na pořízení vlastního bydlení.

Novelou zákona se od začátku tohoto roku prodloužil časový test pro osvobození od daně z příjmu při prodeji nemovitosti z 5 na 10 let. Pokud tedy nechcete daň z příjmu platit, musíte počkat na uplynutí 10 let od pořízení nemovitosti do jejího prodeje, pokud jste v nemovitosti neměli své bydliště.

Daň z příjmů se platí ze zisku, ne z prodejní ceny

Daň z příjmu se vypočítává a hradí nikoliv z prodejní ceny nemovitosti jak si mnozí lidé myslí, ale z rozdílu mezi kupní s prodejní cenou, se zahrnutím nákladů na prodej nemovitosti. Pokud jste tedy zakoupili nemovitost za milion korun a prodali jste ji za miliony dva, pak nehradíte 15 procent daně z prodejní ceny 2 miliony, ale pouze ze zisku, tedy z částky 1 milion korun.

Souhlasíte se zákazem prodeje pro život nepotřebných věcí v obchodních řetězcích?


Celkový počet hlasujících: 6

Pan Poplatek souhlasí s omezením obchodních řetězců prodávat zboží, které není nezbytné pro přežití (oblečení, obuv, domácí potřeba apod.). Vidí to jako ukončení diskriminace malých obchodů, které musí mít zcela zavřeno a nemohou toto zboží prodávat. Paní Poplatková naopak s omezením nesouhlasí. Vidí to jako další zbytečné omezování. Navíc příjde o poslední možnost, kde mohla nakoupit ještě zboží potřebné pro domácnost nebo oblečení pro své děti.



Daň z nabytí nemovitosti byla zrušena, přesto můžete zaplatit tučnou daň

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16549354432

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,1530
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4390
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8215
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3325
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,6725
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0539
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více