Dovolená se blíží, využijte silné koruny k dolaru


14. 05. 2011  12:41     BP.com     komentáře (0)

Každoroční sezona letních dovolených klepe na dveře, což znamená, že k tomuto tématu budeme na našem webu publikovat čím dál více materiálů. Dnes začneme tím, co pro české turisty znamená silný kurz české koruny.





Měnový kurz je cena měny vyjádřená v jiné měně. Přímo se s ním setká každý, kdo někdy měnil hotovost za cizí měnu, nepřímo jsme na něm závislí všichni, neboť ovlivňuje ceny zahraničního zboží u nás a také ceny českého zboží v zahraničí, což má vliv mimo jiné na tuzemský HDP nebo zaměstnanost. Ve směnárnách či bankách se můžete setkat s kurzem NÁKUP (za kolik od vás banka či směnárna cizí měnu NAKOUPÍ) a kurzem PRODEJ (za kolik vám banka či směnárna cizí měnu PRODÁ). Důležitým atributem pro stanovování těchto odchylek je kurz střed, jakýsi hlavní kurz, jenž se stanovuje obchodem s velkými objemy měn na měnových trzích.

SPOČTĚTE SI POPLATKY

Cena měny v jiné měně se mlže pohybovat dvěma směry – posilovat (tj. apretovat) a oslabovat (tj. depreciovat). Platí, že čím silnější je česká koruna (čím vyšší je poptávka po tomto instrumentu na měnovém trhu, jež se odvíjí od řady faktorů, jako např. konverze tržeb českých exportérů do CZK, investice ze zahraničí plynoucích do ČR v CZK, víra spekulantů v posilování naší měny), tím větší je kupní síla českých turistů v zahraničí.

V praxi to vypadá tak, že pokud například stojí dolar 20 Kč, za 20.000 Kč si můžete koupit 1.000 dolarů. Pokud ovšem česká koruna v čase posílí (tj. apreciuje), kurz se změní např. na 16 Kč za dolar a vy za stejnou sumu 20.000 Kč nakoupíte 1.250 dolarů. Jestliže na dovolené či cestě do zahraničí nepoužíváte platební kartu, ale preferujete hotovost, měli byste časů silné koruny využít a provést výměnu Kč na valuty.

TOPÍTE SE VE FINANCÍCH? NECHTE SI PORADIT, CO S TÍM

Ideálním příkladem z těchto dnů je právě americká dolar. Jak vidno na následujícím grafu, kurz dolaru se pohybuje mezi 16 – 17 CZK, což je suverénně nejníže od roku 2008, kdy po startu ekonomické recese prolomil hranici 15 Kč. Od začátku roku kurz posílil zhruba o 16 %, tzn., že za české koruny dostanete nyní o 16 % dolarů více, než byste dostali na přelomu roku 2010 a 2011. V posledních dnech se pohyb směrem dolů zvrátil, proto pokud chcete nakoupit dolary a nevěříte v otočení trendu, nakupte je nyní.

KURZ CZK/USD - VÝVOJ V ČASE:



Dovolená se blíží, využijte silné koruny k dolaru

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16621703280

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,1670
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4820
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8250
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3780
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,7300
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4150
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0573
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více