FINANČNÍ GRAMOTNOST: Jak na investice 1: banky, fondy, akcie, dluhopisy


31. 07. 2017  00:18     Miroslav Zeman     komentáře (0)

FINANČNÍ GRAMOTNOST: Češi jsou konzervativní investoři. Jen malá část klientů skutečně někam investuje. Mnohem raději lidé ukládají své peníze na spořicí účty.

FINANČNÍ GRAMOTNOST: Jak na investice 1: banky, fondy, akcie, dluhopisy




Před 23 lety byl investorem skoro každý

Přitom téměř každý Čech starší 45 let měl nějakou zkušenost s investováním. Jakou? No přece s kuponovou privatizací. Stát v té době udělal z každého dospělého občana vlastníka akcií a tedy investora. Stačilo jen vyměnit přidělené kupony za akcie tuzemských podniků, které se tímto způsobem privatizovali. Výsledky kuponové privatizace, i přes její tehdejší popularitu, jsou však rozporuplné. Zřejmě i proto lidé mají obecně k investování celkem velkou nedůvěru. Tu zesilují i pravidelně se objevující krize, které drtivě dopadají na tisíce drobných investorů. Investování však nemusí být tak nebezpečné, jak si lidé myslí. Jsou zde i bezpečnější formy, které přinášejí sice nižší výnos, ale i to je významně lepší, než spící peníze na běžných účtech.

Investovat lze do akcií, dluhopisů, nebo do vína a kávy

Investovat lze v podstatě do čehokoliv, co může přinést nějaký výnos – do cenných papírů, akcií, nemovitostí, do měny, drahých kovů, uměleckých děl, do komodit, jako jsou ropa či káva, ale i do věcí jako je víno, nebo třeba hodinky. Investovat lze individuálně nebo prostřednictvím investičních a podílových fondů, které pracují s prostředky svých členů. Lidé si také mohli nedávno vyzkoušet investice do povodňových dluhopisů, jejichž výtěžek směřoval na odstraňování škod po povodních. Obecně platí, čím většího výnosu chceme dosáhnout, tím je investice rizikovější a naopak.

Investice do dluhopisů už neznamená jistotu

Investice do státních dluhopisů už neznamená automaticky bezpečnost a jistý výnos. Pokud půjde o bezpečné státní dluhopisy, nedosáhnete téměř žádného výnosu a naopak ještě můžete zaplatit záporný úrok. Některé státy, jejichž ekonomika a hospodářství je na tom dobře, tak získávají od investorů peníze, za které nemusí platit úroky, naopak. Důvodem záporných úrokových sazeb u některých investičních produktů je zejména přebytek kapitálu na trhu a rekordně nízké úrokové sazby. Ti, co chtějí vyšší výnos, pak musejí investovat do dluhopisů rizikovějších ekonomik. Tam ale zase odpadá dřívější jistota. Komu by se chtělo investovat například do řeckých dluhopisů?

Záporné úroky

S paradoxem záporných úroků, kdy úroky platí, ten, který peníze poskytuje druhému subjektu, se už můžeme setkat i u nás. Jde o nadměrné firemní vklady nad 50 milionů, které mohou být sankcionovány od 0,15 do 0,5 % z objemu vkladu.

Češi investují do nemovitostí

Větší zájem projevují Češi v poslední době o investice do nemovitostí, které mohou následně pronajímat. Právě tato investice je mezi lidmi vnímána jako bezpečná a dlouhodobá. V roce 2009 došlo z důvodu finanční krize ke splasknutí cenové bubliny tuzemských nemovitostí a ceny spadly i o několik desítek procent. V současné době už ceny nemovitostí stabilně rostou a tento stav je navíc podporován velmi levnými hypotečními úvěry. Investicí do nemovitosti nezískává investor jen zhodnocení z růstu ceny samotné nemovitosti, ale také zdroje z pronájmu.

VÍCE SE O FINANČNÍ GRAMOTNOSTI A NEJRŮZNĚJŠÍCH RADÁCH DOZVÍTE ZDE!



FINANČNÍ GRAMOTNOST: Jak na investice 1: banky, fondy, akcie, dluhopisy

Diskutovat (0)


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více