FINANČNÍ GRAMOTNOST:
Jak zajistit děti a finančně zvládnout čas strávený s nimi doma


30. 07. 2018  00:13     Miroslav Zeman     komentáře (0)

SERIÁL FINANČNÍ GRAMOTNOST: Narození dítěte znamená nejen velkou radost v rodině, ale také velmi časté zhoršení sociální a finanční situace rodiny. Rodičům se zvyšují výdaje v souvislosti s narozením dítěte, a na druhou stranu se jim snižují příjmy. 

FINANČNÍ GRAMOTNOST: Jak zajistit děti a finančně zvládnout čas strávený s nimi doma




S odchodem matky na mateřskou totiž vypadne z rodinného rozpočtu třetina až polovina příjmů. Jak tuto situaci řešit a jak současně udržet co největší rozsah doby trávené s dětmi doma?

Home office je zajímavý nástroj

Ideálním nástrojem, který je vhodný zejména pro matky s malými dětmi, je možnost pracovat z domova tzv. home office. Matka ale i otec tak mohou pracovat přímo z domova, kde se přitom věnují a pečují o své děti. Možnost práce z domova je přímo upravena v zákoníku práce a tato pravidla se navíc letos dočkají novelizace. Práci z domova lze navíc kombinovat se zkrácením pracovního úvazku. To sice znamená pokles příjmu rodiče pracujícího z domova, ale také udržení kontaktu se zaměstnavatelem, praxí i dosavadní prací. Třeba i poloviční příjem ze zaměstnání může znamenat velké přilepšení rodinnému rozpočtu. Pro lidi s nižšími příjmy je řešením i tzv. domácí práce, tedy jednoduchá manuální práce, kterou si může vzít brigádník domu a po té zkompletovanou věc vrátit objednateli.

Daňová podpora rodin s dětmi je v ČR nadstandardní

V České republice funguje velmi vstřícný daňový režim ve vztahu k rodičům s dětmi. Zdanění rodičů s dětmi tak patří mezi nejnižší v EU. Rodiče totiž mohou využívat štědrý systém daňových bonusů na děti. Tyto bonusy mohou zvýšit příjem rodičů až o několik tisíc korun měsíčně. V určité fázi se navíc tento původně daňový nástroj chová jako sociální dávka a to zejména ve chvíli, kdy má rodič nízký příjem. Uplatněný daňový bonus na dítě pak nesnižuje daňové zatížení rodiče, ale naopak se tento bonus nebo jeho část vyplatí rodiči ze státního rozpočtu. Výše daňového bonusu se liší podle počtu dětí s tím, že čím více dětí rodina má, tím se za každé dítě zvyšuje příslušný bonus. Daňové zvýhodnění na první dítě činí 13 404 korun, na druhé dítě to už je 15 804 korun a na třetí a další dítě pak 17 004 korun ročně. Rodina se třemi dětmi si ročně díky daňovému zvýhodnění na děti polepší o necelé 4 tisíce korun měsíčně.

Mateřská není rodičovský příspěvek

Peněžitá pomoc v mateřství, kterou lidé také označují pod pojmem "mateřská" dosahuje sedmdesáti procent průměrného hrubého měsíčního příjmu za poslední rok. Na průměrný denní výdělek se ovšem nejprve uplatní redukční hranice, která znamená, že čím vyšší výdělek tím se nad určitou hranici příjmu postupně snižuje i částka této podpory, respektive procento. Od peněžité pomoci v mateřství je nutno odlišit rodičovský příspěvek, což je dávka, na kterou má nárok každá matka či otec, kteří pečují o nezletilé dítě nejdéle do 4 let jeho věku. Tato částka činí celkem 220 000 korun za celou dobu čerpání.

Kromě výše uvedených dávek mají některé matky nárok na tzv. porodné. Jedná se o dávku, na kterou má nárok rodina, jejíž příjmy jsou nižší než 2,7 násobek životního minima. Výše porodného činí 13 000 korun na první dítě a 10 000 korun na druhé. Jedná se o jednorázovou dávku.

DALŠÍ RADY, NÁVODY A ČLÁNKY NA TÉMA FINANČNÍ GRAMOTNOSTI NALEZNETE ZDE!



FINANČNÍ GRAMOTNOST: Jak zajistit děti a finančně zvládnout čas strávený s nimi doma

Diskutovat (0)


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více