Historická chvíle. Státní rozpočet ČR s rekordním přebytkem


09. 01. 2017  00:18     Miroslav Zeman     komentáře (0)

Při tiskové konferenci ministra financí Andreje Babiše se očekávalo, že státní rozpočet České republiky poprvé za posledních 20 let skončí v přebytku. Velikost přebytku, který činil za rok 2016 celých 61 miliard korun je překvapující.

Historická chvíle. Státní rozpočet ČR s rekordním přebytkem




Přebytek 61 miliard korun za rok odpovídá přibližně 1,5 procentům výkonu ekonomiky. Zatímco tzv. Mastrichtské kritérium pro udržitelné finance je schodek do 3 procent hrubého domácího produktu, státní rozpočet České republiky ukončil své hospodaření naopak s 1,5 procentním přebytkem. Česká republika se díky tomuto mimořádnému výsledku dostala do skupiny několika málo Evropských zemí, které přebytek rozpočtu vykázaly. Mezi těmito zeměmi najdeme takové giganty jako Německo, Švédsko, nebo třeba i chudší, ale rychle se rozvíjející Estonsko. Mnohem větší skupina zemí má však problém udržet své finance alespoň na úrovni zmíněných tří procent HDP a tuto úroveň opakovaně překračují.

Za mimořádně dobrý výsledek mohou mimořádné faktory

Za mimořádně dobrý výsledek státního rozpočtu mohou také mimořádné faktory. Tím klíčovým důvodem takto vysokého přebytku bylo vysoké inkaso prostředků z fondů EU, které činily částku více než 60 miliard korun. I bez tohoto vlivu by však státní finance skončily přibližně vyrovnané. Pokles investic byl logický, protože rok 2015 byl z důvodu dočerpávání prostředků a projektů Evropské unie mimořádně dobrý a znamenal velký výkyv od standardního průměru.

Za přebytkem rozpočtu stojí i lepší výběr daní a pojištění. Ačkoliv nárůst výběru DPH není tak velký jak se očekávalo, lze pozorovat postupné zlepšování tohoto stavu. Jak kontrolní hlášení tak Elektronická evidence tržeb a přísná kontrola finanční správy se v plném rozsahu projeví až v roce 2018.

Přebytek je nejvyšší v historii

Přebytek a jeho výše překonaly i ty nejoptimističtější očekávání. Je dokonce šestkrát vyšší než přebytek rozpočtu po vzniku České republiky. V této době, tedy za první vlády Václava Klause byl rozpočet tři roky za sebou přebytkový.

Dosažení přebytku není možné relativizovat pouze příznivými vlivy a mimořádnými faktory. Pokud by vláda nehospodařila odpovědně, mohly být tyto prostředky také mimořádně utraceny. A to se nestalo. Přebytek by tak měl být v plné výši použit k úhradě starých dluhů, které aktuálně představují 1,6 bilionu korun a tedy 37 procent ročního výkonu naší ekonomiky.

V tomto roce už se přebytek opakovat zřejmě nebude

Z důvodu horších podmínek na trhu i v ekonomice, a v důsledku nižších očekávaných plateb ze strany fondů EU se letos tak mimořádně dobré výsledky rozpočtu neočekávají. Na druhou stranu bude rok 2017 prvním rokem, kdy se už naplno projeví vlivy elektronické evidence tržeb i kontrolních hlášení k DPH. Můžeme se tak dočkat překvapení v podobě opět výrazně lepších výsledků hospodaření rozpočtu než je schválený deficit ve výši 60 miliard korun.



Historická chvíle. Státní rozpočet ČR s rekordním přebytkem

Diskutovat (0)


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více