Hyde park - připravme se na vysoké úroky


27. 02. 2018  00:54     Miroslav Zeman     komentáře (0)

ÚTERNÍ SERIÁL - HYDE PARK: Výrazně vyšší úroky u hypoték a úvěrů se nám s nějvětší pravděpodobností nevyhnou. Na tuto skutečnost by se tak měl každý z nás připravit.

Hyde park - připravme se na vysoké úroky




Česká národní banka předpovídá, že možná už během letošního roku dosáhne její základní úroková sazba hladiny jednoho procenta. V takovém případě se mohou i průměrné sazby u hypotečních úvěrů zvýšit o minimálně jedno procento, ze současných více než 2 procent na více než 3 procenta. To samé platí i v případě dalších úvěrů. 

Komentář Jahuba:

Dobrý den, překvapuje mně, že se všude dočítáme, jak porostou úroky u hypoték. Jak se bude sazba docela dramaticky zvyšovat, ale málokde se dočteme jak se mají lidi na takovou změnu připravit, nebo co by měli udělat. To je přitom docela důležité. Jakékoliv zvýšení úroků totiž znamená vyšší náklady na úvěr a tedy větší zásah do našich peněženek. Mělo by se tak jasně lidem říct, že by neměli při braní hypotéky jít až na dřeň a měli by mít v rezervě ještě další příjem, nebo poměrně velkou část příjmu. V případě zvýšení splátek totiž musí být rezerva, jinak se lidi dostanou do problémů. 

U hypotéky znamená zvýšení úroku jedno procento navýšení splátek až tisíce korun měsíčně a to už je tedy pořádná porce. Přijde mi, že se ale lidi vůbec na tuhle eventualitu nepřipravují a všechno nechávají náhodě. Však ono se to nějak vyřeší.

Reakce našeho serveru:

Děkujeme moc za Váš příspěvek, který je velmi trefný a zajímavý. Určitě můžeme souhlasit s tím, že návodů a rad jak se mají lidé zachovat a jak se připravit na budoucí vysoké úroky moc není. Otázkou ale také je, zda by se těmito radami lidé skutečně řídili. Problém přitom nehrozí jen lidem, kteří v současné době hypotéku či úvěr řeší. Problém se týká všech lidí, kteří splácí nějaký úvěr. Úroky totiž mohou a také budou růst i u současných úvěrů. U hypoték se to týká zejména nových fixací, jejichž výše úroků už může být výrazněji vyšší než dnes.


 



Hyde park - připravme se na vysoké úroky

Diskutovat (0)


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více