Hyde Park:
Směrnice EU není všechno, důležitý je zákon. To platí i o regulaci hypoték


26. 05. 2015  00:35     Miroslav Zeman     komentáře (0)

ÚTERNÍ SERIÁL - HYDE PARK: Uživatel XX kritizoval ve svém komentáři našeho redaktora, že je neinformovaný, když tvrdí, že se ministerstvo financí rozodlo regulovat podmínky předčasného splacení hypotéky. Důvodem prý není rozhodnutí MF, ale směrnice, která nám regulaci nařizuje. Jak to doopravdy je? ČTĚTE DÁLE!

Hyde Park: Směrnice EU není všechno, důležitý je zákon. To platí i o regulaci hypoték




Autor komentáře se potřeboval vymezit k tvrzení v článku, že se Ministerstvo financí rozhodlo regulovat podmínky předčasného splacení hypoték. Dle čtenáře se nejedná o rozhodnutí Ministerstva financí, ale o jeho povinnost aplikovat směrnici EU o této problematice do tuzemského právního řádu. Reakce autora pak spočívá v odůvodnění, že i na počátku rozhodnutí EU a její směrnice stál souhlas členských států, tudíž i naší země, která věděla, že bude tuto věc zahrnout do našeho právního řádu. Další věc je i skutečnost, že o konkrétním zákonu, jeho parametrech a podmínkách už rozhoduje jen příslušný členský stát.
 
 
Komentátor XX: Autor článku je poněkud neinformovaný 
 
Ministerstvo se "se nerozhodlo podpořit klienty bank a zasáhnout tak do "svobodného trhu" hypoték" jak píše neinformovaný autor článku. Jedná se o požadavek směrnice EU o hypotečních úvěrech a ministerstvo připravuje nový zákon proto, protože musí tuto směrnici EU převést do českého práva.
 
Reakce naší redakce:
 
Dobrý den, ale ano, ministerstvo financí se rozhodlo. Je přitom jedno, zda tak činí na přání Evropské unie, nebo z  jiných důvodů. Důležitý je cíl a důvod tohoto řešení a ten je v článku komplexně popsán. Jen pro informaci je spoustu otázek, které státy ani na základě směrnic EU do svého práva nepřevedou a soudí se s Evropskou komisí. I neinformovaný autor pak také ví, že pokud by státy EU se směrnicí nesouhlasili, včetně našeho ministerstva financí, resp. vlády, tak by tato směrnice nevznikla. Tudíž ano, existuje směrnice, ale s tímto jsme i my jako členský stát souhlasili a tak se i touto směrnicí řídíme. Jinak další věc, která neinformovanému autorovi neunikla je skutečnost, že směrnice je jedna věc, ale konkrétní zákonná úprava a další povinnosti už jsou na rozhodnutí členského státu. Tedy směrnice je určitý rámec, který sleduje dosažení nějakého cíle, ale způsob jak k tomu dostaneme už je na konkrétní úpravě zákona. Není málo případů, kdy se tuzemský stát zachoval dokonce přísněji než nařizovala směrnice EU. Také to bylo na základě rozhodnutí naší vlády a následně parlamentu. Konkrétní zákony nám EU nepředkládá. Konkrétní zákonná úprava a rozhodnutí o ní je tak zcela na rozhodnutí a návrhu ministerstva financí tak jak je uvedeno v článku. Jinak téma článku je zcela o něčem jiném než o polemice o směrnicích EU a jejich aplikace do tuzemského práva, ale je o tom, zda je tato úprava a regulace pro klienty prospěšná či nikoliv a jako redakce máme zato, že prospěšná skutečně je.
 
V každém případě i za tento komentář čtenáři děkujeme, protože pomůže pro další čtenáře objasnit vztah směrnic EU a jejich aplikace do tuzemského právního řádu. Tato otázka je i v oblasti bankovnictví velmi důležitá.
 
DALŠÍ ZAJÍMAVÉ KOMENTÁŘE NAŠICH ČTENÁŘŮ K AKTUÁLNÍM TÉMATŮM NALEZNETE ZDE!


Hyde Park: Směrnice EU není všechno, důležitý je zákon. To platí i o regulaci hypoték

Diskutovat (0)


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více