Investičním hitem jsou nákupy akcií vlastní firmy


05. 12. 2014  13:15     TZ     komentáře (0)

Americké firmy vykazují nebývalé zisky a tudíž i solidní hotovostní rezervy. Při hledání vhodných investičních příležitostí mnoho z nich nechodí daleko. Investují samy do sebe. Zpětný odkup vlastních akcií je momentálně americkým investičním hitem a výrazně se podílí na rekordních výkonech akciových titulů. Akcionáři mají ze zpětných odkupů větší výnos než z dividend.  

Investičním hitem jsou nákupy akcií vlastní firmy




Dividendy, zvláště ve Spojených státech, již delší dobu nehrají tak zásadní roli, na kterou byli akcionáři zvyklí. Navrácení peněz formou skoupení vlastních akcií se stalo stejně oblíbenou formou. „Dividendový výnos v USA dosahuje okolo 1,8 %, zatímco „výnos“ z buybacků (zpětných odkupů akcií) je nad 2 %. V roce 2013 společnosti z indexu S&P 500 skoupily svoje akcie za zhruba 500 miliard USD. Letos by to mělo být ještě více,“ komentuje trend Aleš Prandstetter, investiční stratég společnosti ČSOB Asset Management, a.s., investiční společnost.

 

Tím, že firma skoupí vlastní akcie, sníží jejich objem v oběhu. To má za následek růst zisku na akcii, což vede k zvýšení hodnoty akcií, které na trhu po zpětném odkupu zbyly. Někteří proto buybacky odsuzují. Vidí za nimi umělé navyšování zisku na akcii a varují před vznikem bublin. Za předpokladu, že firmy nenakupují akcie na dluh a že jejich cena není nadhodnocená, můžou být zpětné odkupy prospěšné jak pro společnost, tak pro trh.

 

Výplaty kapitálu, ať již ve formě dividend, nebo zpětných odkupů, totiž umožňují investovat peníze do jiných firem a odvětví, které formou úpisu nových akcií své jmění navyšují. „Jakási „neviditelná ruka“ efektivní alokace kapitálu je jednou z nejprospěšnějších funkcí rozvinutého kapitálového trhu, který bohužel v České republice nenajdeme,“ uzavírá Aleš Prandstetter. 



Investičním hitem jsou nákupy akcií vlastní firmy

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16566271152

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,1530
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4390
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8215
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3325
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,6725
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0539
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více