Kdy bude Euro? Až bude jeho kurz 20 korun


09. 01. 2018  00:35     Miroslav Zeman     komentáře (1)

Kristalizuje dohoda o podmínkách vstupu České republiky do Eurozóny, tedy zavedení Eura v České republice. Euro ta má být zavedeno až jeho kurz dosáhne 20 korun. To se očekává někdy v roce 2025. Čtěte dále!

Kdy bude Euro? Až bude jeho kurz 20 korun




20 korun za euro má totiž být ta hodnota, která má umožnit hladké přijetí měny a nezchudnutí našich občanů. Z pohledu přiblížení příjmů Čechů ve vztahu k našim západním sousedům, je tato podmínka zásadní. Zpevnění hodnoty koruny by totiž znamenalo výrazné zbohatnutí občanů ČR v eurovém vyjádření a tedy i ve vztahu k příjmům občanů ve vyspělých zemích.

Zpevnění kurzu o 6 korun za Euro výrazně zvýší platy

Zpevnění kurzu o 6 korun oproti současnosti by znamenalo výraznou změnu v hodnotě platů a příjmů Čechů. Zatímco nyní představuje průměrný plat v České republice 29 000 korun, což odpovídá v aktuálním kurzu 1 115 Euro, po zpevnění koruny na úroveň 20 korun za euro by tento průměrný plat vzrostl skokově na 1 450 Euro, tedy byl by o 335 Euro. 

Tuzemsky průměrný plat by tak neodpovídal pouze třetině platu německého, ale téměř jeho polovině, což je mnohem lepší startovací pozice pro přijetí Eura. Takto rychlé dohánění platů u našich západních sousedů totiž nezajistí prostý růst platů. Ten v současné době dosahuje nominálně kolem sedmi procent ročně, což představuje růst kolem 2 030 korun ročně, tedy pouze 78 euro ročně. Důležité je ale také zmínit, že Německé či Rakouské platy rostou také a z mnohem vyššího základu, takže dohánění jejich mezd je tak mnohem pomalejší, než se může na první pohled jevit. 

Pro přijetí Eura je třeba plnit i další podmínky

Růst kurzu koruny je tak velmi důležitou a zřejmě i rozumnou podmínkou pro přijetí společné evropské měny. Problémem je, ale že dosažení této úrovně kurzu očekávají ekonomové nebo Česká národní banka až kolem roku 2025, tedy až za osm let. Rychlé posílení kurzu by totiž znamenalo výraznou zátěž pro tuzemské vývozce, jejichž produkce by byla výrazně dražší a ztrácela by konkurenceschopnost. 

Pro přijetí Eura přitom nestačí splňovat podmínky, které si sami určíme, ale také podmínky, které vyžaduje sama Eurozóna, tedy nízkou inflaci, nízké celkové zadlužení, ne vyšší než 60 procent HDP, nebo schodek rozpočtu do 3 procent HDP.



Kdy bude Euro? Až bude jeho kurz 20 korun


du blejt ven...
Diskutovat (1)


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více