Komentář pana Poplatka:
Zaměstnavatelé jsou také jen lidé


28. 01. 2021  08:38     Miroslav Zeman     komentáře (0)

KOMENTÁŘ PANA POPLATKA: Pan Poplatek se podivil nad vyjádřením šéfa odborů pana Středuly, který kritizuje fakt, že někteří zaměstnavatelé nebudou zvyšovat platy, protože zaměstnancům stejně zvýší čisté příjmy snížení daní. Jedná se o zbytečné vytváření majetkových tříd a stavění je proti sobě. Ke spojování společnosti tento přístup rozhodně nepřispívá.

Komentář pana Poplatka: Zaměstnavatelé jsou také jen lidé




Není to tak dlouho co jsme zde měli třídní nenávist, boj jednotlivých skupin společnosti mezi sebou. Pojmy jako třídní nepřítel a škůdce společnosti, jako by se znovu vracel. Mezi takové přístupy lze považovat komentář pana Středuly o zlých zaměstnavatelých, kteří v době rekordního poklesu ekonomiky, který je historicky nejvyšší, nebudou zvyšovat platy. Navíc v době, kdy zaměstnancům zvýší čisté příjmy snížení daní o bezmála 7 procent. 

Pan Středula považuje takový přístup skoro za nemorální a nechápe proč mají na koronavirovou krizi dopláce zaměstnanci, kteří za to nemohou. Zaměstnanci přitom na krizi doplatí hlavně tím, že jim zaměstnavatel nezvýší mzdy, ve chvíli kdy jejich tržby loňský rok dramaticky poklesly, a pokles trvá i letos. Na rozdíl od zaměstnavatelů přitom zaměstnanci o nic nepřijdou, protože stagnaci platů jim vykompenzuje snížení daní, takže i tak si polepší o cca 7 procenta. Navíc v době krize. Ano, toto zlepšení zajistil stát svým opět historicky největším snížením daní. Ale daně se snižují zaměstnancům. Nesnižují se výrazně ani živnostníkům, ani právnickým osobám. 

Pan Středula by si měl uvědomit, že největším postiženým koronavirovou krizí jsou živnostníci a drobní zaměstnavatelé v podobě restaurací, služeb a malých prodejen. Ti mají příjmy třeba i nulové. Pokud jim to stát nějakým minimálním způsobem nekompenzuje. Ti lidé jsou v nejistotě. Jim mzdu nikdo neproplatí v plné výši, jako na to mají i díky různým programům nárok zaměstnanci. 

Nerozumím ani tomu, proč jsou kritizovány České dráhy, když oznámili, že mírně sníží mzdy zejména administrativním pracovníkům a lidem v centrále. To je přeci správný přístup začít šetřit od hlavy. Nikoliv na strojvedoucích, či technických pracovníků, ale na administrativě. Ti lidé přitom i přes snížení mezd vydělají v době krize stejně jako letos. Co je to na tom špatného? I kdyby na snížení daní profitovali částečně zaměstnavatelé, je to zcela v pořádku. Zaměstnavatelé dávají lidem práci a je v zájmu všech aby přežili a fungovali co nejlépe dál. Nejsou to nepřátelé zaměstnanců, ani pana Středuly.

Před dvanácti lety v době poslední finanční krize mzdy padaly a to i u státních zaměstnanců. O něčem takovém nikdo neuvažuje. Pan Středula by se měl zamyslet kam svou povinnou kritikou směřuje, a zda se mu bude za vlády nějaké pravicové strany budou prosazovat lépe práva zaměstnanců. Nestavme neustále lidi a skupiny proti sobě, kam to vede, vidíme v Americe a politika se dá dělat i jinak.



Komentář pana Poplatka: Zaměstnavatelé jsou také jen lidé

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16577035888

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,1530
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4390
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8215
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3325
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,6725
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0539
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více