Komentované zprávy bank:
ČS slučuje, a KB a neefektivní živnostníci


15. 08. 2018  01:09     Miroslav Zeman     komentáře (0)

KOMENTOVANÉ TISKOVÉ ZPRÁVY Z BANK: O čem nás naše banky informují? A jak moc jsou jejich tiskové zprávy zajímavé? Podíváme se na ně trochu veselýma a trochu kritickýma očima. ČTĚTE DÁLE!

Komentované zprávy bank: ČS slučuje, a KB a neefektivní živnostníci




Komentované zprávy nejsou přesnými či seriózními zprávami o krocích bank a jejich náplni. Jedná se o odlehčený komentář a ironizování tiskových zpráv z bank, které jsou často strohé, vážné a banky se v nich rády nekriticky chválí. Reakce některých zástupců bank na naši novou rubriku svědčí o faktu, že výše uvedený smysl této rubriky zatím nepochopili. Připomínáme, že se nejedná o aktuální zpravodajství, ale o výběr zpráv z předchozího čtvrtletí, které jsou zajímavé ke komentování a zároveň mohou sloužit k hodnocení bank v našem projektu Vstřícná banka.

Tento týden jsme vybrali následující zprávy, které banky vydaly v předchozím čtvrtletí. Čtěte!

Česká spořitelna nabízí sloučení úvěrů

Česká spořitelna všem klientům bez rozdílu nově garantuje jednu z nejnižších úrokových sazeb na trhu s půjčkami. Při sloučení stávajících úvěrů v souhrnné částce 300 tisíc Kč, délce splatnosti 9 let a řádném splácení činí úroková sazba pouze 5,9 % ročně.

Nezřídka se stává, že si člověk vezme nevýhodnou půjčku. Ať už z jakéhokoliv důvodu - někteří si potřebují pořídit konkrétní věc okamžitě a nemají čas příliš se zabývat podmínkami, jiní si vezmou věc do domácnosti na splátky třeba ve více obchodech. Výsledkem je, že člověk má příliš mnoho půjček najednou a ztrácí přehled o splátkách - různé půjčky v různé dny, zároveň nemá nejvýhodnější podmínky na trhu.

No tak můžeme konstatovat, že i Česká spořitelna je konečně trošku slyšet s produktem slučování úvěrů. Do současné doby o tomto produktu víme spíše z akcí a reklamních kampaní nízkonákladových konkurentů této banky, jako jsou Equa Bank, Fio nebo Air Bank. Tyto banky si na refinancování úvěrů či jejich konsolidaci udělali své dobré jméno. Zajímavé je, jak si Equa Bank poradí se svou garancí nejnižšího úroku, pokud velké banky budou pokračovat ve snižování úroků u slučování úvěrů. Podmínky tohoto produktu totiž  vypadají skutečně dobře. A boj mezi bankami o co nejnižší úroky u slučování půjček může pokračovat.

Česká spořitelna nová

Živnostníci a malí podnikatelé při fakturování často využívají neefektivní způsoby

Dvě třetiny českých živnostníků a malých podnikatelů by využily možnost bezplatně vystavovat a spravovat své faktury přímo z prostředí internetového bankovnictví. Polovina by dokonce uvítala možnost automatizace fakturování, tedy přímé propojení s bankovním účtem a párování plateb. Tyto závěry vyplývají z aktuálního průzkumu, který pro Komerční banku na vzorku 525 respondentů zpracovala agentura IPSOS. Průzkum rovněž odhalil, že při vystavování faktur ještě do značné míry převládají nepraktické a neefektivní metody, neboť více než polovina respondentů vystavuje faktury v tabulkovém procesoru.

Zvyk je zvyk, to by mohli díky průzkumu nyní vědět i odborníci v Komerční bance. Živnostníci, kteří se mají za chvíli vypravit opravit rozbité potrubí, nebo dodat nějaký produkt nemají moc času sledovat inovace a učit se novým kouskům. Jsou spíše rádi, když jim fakturu obchodní partner uhradí, než aby řešili jak jí vystaví. Asi je spíše úkolem bank, aby nenásilným způsobem a velmi jednoduše nové možnosti vystavování faktur zprostředkovaly a přesvědčily je o tom, že změnou způsobu si časově polepší a nikoliv pohorší. Vše navíc musí být velmi jednoduché a inovativní. Jinak se na nový způsobe většina podnikatelů jen tak motivovat nepodaří.

KB

Průzkum MONETA Money Bank: nejvíce Čechů s hypotékou má roční úrokovou sazbu do 2,49 %

Více než polovina lidí (61,9 %) s již uzavřenou smlouvou na hypoteční úvěr má v současnosti roční úrokovou sazbu ve výši 2,49 % nebo nižší, zjistil průzkum MONETA Money Bank provedený napříč tuzemským trhem. Úrokovou sazbu 3,00 % nebo vyšší má aktuálně 13,4 % dotazovaných. Z celorepublikového průzkumu mezi klienty různých bank dále vyplývá, že více než polovina (61,7 %) osob si před sjednáním úvěrové smlouvy vybírala ze dvou až tří konkurenčních nabídek a že hypoteční úvěr nejčastěji (39,6 %) sloužil k financování nákupu či rekonstrukce staršího bytu. Průzkum MONETA Money Bank, která je s milionem klientů čtvrtou největší bankou v zemi, se uskutečnil ve spolupráci s agenturou IPSOS v březnu tohoto roku na vzorku 525 respondentů.

Průzkum je zajímavý především z jednoho důvodu. Výše nejčastější úrokové sazby vysoce převyšuje údaje, které jsou vyhlašovány pravidelně jako průměrná úroková sazba u hypoték. V tomto reálném případě je tato úroková sazba poměrně výrazně vyšší. Je vidět, že jedna věc je reklama, průměr a pak reálná skutečnost. Je sice pravda, že v poslední době úroky u hypoték rostou, ale výsledná hodnota vyplývá z úroků poskytnutých i několik let nazpátek. Realita je ale u každého z klientů jiná a zcela individuální.

Moneta Money Bank

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ KOMENTÁŘE TISKOVÝCH ZPRÁV BANK NALEZNETE ZDE!

Maskot palec dolů



Komentované zprávy bank: ČS slučuje, a KB a neefektivní živnostníci

Diskutovat (0)


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více